Днес Унгария може да загуби правото си на глас в Европейския съвет

Днес Унгария може да загуби правото си на глас в Европейския съвет

Причината за санкциите срещу страната е продължаващият ѝ отказ да приема бежанци по правилата на ЕС и опасения, че в страната се нарушава свободата на словото

 

Днес евродепутатите ще гласуват дали да поискат от Европейския съвет да задейства чл. 7 от Договора за Европейския съюз. Един такъв потенциален ход обаче изисква единодушие сред 27-те страни членки на ЕС – нещо, което ще бъде постигнато трудно. Ако все пак чл. 7 бъде задействан, Унгария може да загуби правото си на глас в Европейския съвет.

Причината за санкциите срещу страната е продължаващият ѝ отказ да приема бежанци по правилата на ЕС, както и опасения, че в Унгария се нарушава свободата на изразяване.

Едно такова решение ще има силно отражение какво място заема унгарската управляваща партия „Фидес“ в рамките на Европейската народна партия (ЕНП).

Виктор Орбан обвини Европейския съюз, че обижда държавата му, пише BBC.

Холандският евродепутат Джудит Саргентини, която е написала доклад за Унгария и за партията „Фидес” на Орбан,  започна обсъждането в ЕП. Тя подчерта, че докладът ѝ описва злоупотреби с медии, малцинства и с върховенството на закона в Унгария, които представляват „ясно нарушение на ценностите на ЕС”.

Вчера Орбан пристигна със закъснение преди да започне нападателната си реч срещу ЕС и доклада на Саргентини. Той отрече да е злоупотребявал с власт и добави, че документът съдържа 37 сериозни грешни интерпретации на факти.  „Мислите си, че знаете по-добре, отколкото самите унгарци”, заяви Орбан и добави, че Унгария „няма да се поддаде на това изнудване”.

Евроскептичният унгарски премиер беше преизбран по-рано  тази година с антиимигранстска предизборна кампания. „Фидес” получи две трети от мандатите в парламента. Въпреки че има подкрепа на родната си територия обаче, Орбан търпи критики в Европейския парламент. Там се коментира, че политиките му са доказателство, че той не уважава ценностите на ЕС.

Докладът на евродепутата Джудит Саргентини изброява „безпокойствата“ на европарламента, които се отнасят до „функционирането на конституционната и изборна система“, „независимостта на съдебната власт“, „корупцията и конфликтите на интереси“ и до различни индивидуални свободи, както и правата на бежанците.

Ако бъде одобрена, процедурата ще премине към националните лидери. На практика обаче е почти сигурно, че тя ще бъде блокирана от съюзниците на Орбан в Полша, срещу която има задействана такава процедура по инициатива на Европейската комисия.

Орбан определи днешния вот като акт на отмъщение заради отказа му да приеме бежанци. „Унгария няма да се поддаде на изнудване. Унгария ще продължи да защитава границите си, да спира нелегалната имиграция и да защитава правата си и от вас, ако е необходимо“, каза премиерът на фона на аплодисменти от евроскептични депутати в пленарната зала.

По неговите думи, изглежда, докладът ще получи широка подкрепа сред евродепутатите. Ще осъдите не правителство, а държава и народ, каза Орбан, цитиран от БТА. „Унгария от хилядолетие принадлежи към европейското християнство. Унгарците проляха кръв за свобода и демокрация срещу войските на СССР, приехме източногермански приятели при отварянето на границата. Съдят ни хора, наследили демокрацията, без да излагат живота си на опасност за свобода. Докладът е обида за Унгария и за честта на унгарския народ“, допълни Орбан.

„За пръв път в историята на ЕС искате да изключите държава от взимането на решения и да я отдалечите от мястото, към което принадлежи. Докладът е плесница в лицето на ЕС. Всеки народ, всяка държава има право да решава живота си. Защитихме Унгария и Европа с решението ни да пресечем незаконната миграция. С цялото ми уважение трябва решително да отхвърля изнудването за миграцията“, заяви той.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза вчера, че споделя опасенията на нейните автори за „основните права, корупцията, отношението към ромите и независимостта на съдебната система“ при управлението на Орбан.

Ръководителят на групата на либералите Ги Верхофстад заяви, че на Унгария нямаше да бъде позволено да се присъедини към ЕС през 2004 г., ако беше такава, каквато е днес. Групата на левите и на Зелените заяви, че „авторитарните действия на Орбан трябва да бъдат спрени“.

Евродепутатът и бивш лидер на евроскептичната Партия за независимостта на Обединеното кралство Найджъл Фараж каза, че и Орбан, и страната му са подложени на обиди. „Хайде, елате в клуба на Брекзит, ще ви хареса“, допълни Фараж.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio