БАН се съгласи Институтът по метеорология да излезе от академията

БАН се съгласи Институтът по метеорология да излезе от академията

 

След като отчита декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българската академия на науките изразява съгласие за частичното му извеждане и преминаване към нова структура.

Това реши общото събрание на академията днес с 69 гласа „за“ и 9 „въздържал се“. Под частично извеждане се разбира извеждане на цялостната оперативна дейност на института, както и служителите, които не искат да са част от академията. Общото събрание на БАН обаче замълча за базите и имотите на института.

За изследователската дейност в решението не се казва нищо. От коментарите по време на заседанието се разбра, че тя е неделима част от оперативната работа, но учени от други институти искат тя да бъде запазена в академията. Според председателя акад. Юлиан Ревалски ако някой от учените от НИМХ иска да остане в БАН, ще остане. Очаква се отделянето да стане факт от 1 януари.

Представители на НИМХ изразиха недоволство, че се дава разрешение само за частично отделяне. Според отстранения му директор проф. Христофор Брънзов решението е неработещо. Освен това в него не се казва нищо за активите на института – бази, станции, имоти и т.н. Акад. Ревалски обяви, че метеоролозите няма как да извършват оперативна дейност без станции си, тъй че ще ги получат при раздялата.

„Правителството трябва да побърза. В следващите дни институтът, които 12 дни работи без ръководство, ще спре да работи“, обяви проф. Брънзов. По-късно министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви, че се реши къде да бъде институтът и какъв да е организационно-правният му статут. Той призова да бъде избран временно изпълняващ длъжността директор.

 

 

 

На заседанието на общото събрание негови членове изказаха мнение, че мотив за конфликта между академията и института е изтичащият мандат на проф. Христофор Брънзов. Той отрече и обяви, че има право да се кандидатира за поста отново, но целта му била да реши проблемите, в т.ч. и с финансирането.

При дебатите се разбра, че вътрешният финансов одит на института е прекратен, а одиторите твърдят, че са били възпрепятствани. Според представители на НИМХ това не отговаря на истината, а в момента тече одит на министерството.

То идва след месеци протести на синоптиците срещу мизерията, в която БАН държи института, като преразпределя трохи от държавната субсидия към НИМХ. Те бяха подминавани с мълчание от ръководството на Академията до момента, в който метеоролозите не обявиха, че спират прогнозите за времето от септември, защото нямат пари, за да платят сметките за ток и комуникации. Те се обърнаха към премиера и министъра на образованието с искане институтът да бъде изведен от структурата на БАН и да мине под шапката на МОН.

 

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio