Как Бойко Борисов полетя на крилете на ДС

Как Бойко Борисов полетя на крилете на ДС

Управлявана от бивш агент на Държавна сигурност авиокомпания превозва в момента българския министър-председател Бойко Борисов. Това сатана ясно след официалното посещение на премиера в Израел. От разпространени кадри в профила на Борисов във Фейсбук се вижда, че той слиза от самолет с логото на „Бългериан еър чартър“.

Събитието беше уловено от екипа на „Евроком“.  Пред телевизията директорът на правителствения пресцентър Севдалина Арнаудова коментира, че премиерът Борисов е отпътувал за Израел с голяма група журналисти и с представители еврейската общност в България. Правителственият „Боинг“ бил с повреда и затова компанията, която се грижи за техническата поддръжка на правителствения авиопарк, е предоставила самолет на чартърната компания „Българиан еър чартър“.

Авиокомпания “Българиан еър чартър” е създадена като частен авиационен оператор през юни 2000 г. за извършване на търговски въздушни превози на пътници , товари и поща в Европа, Африка, Близкия Изток и Азия. „Самолетите на авиокомпания “Българиан еър чартър” превозват пътници до над 17 града в Германия, а също така и по дестинации в Полша, Дания, Словакия, Австрия, Израел, Чехия, Швейцария, Италия и др. Изпълняваме при поискване /ON DEMAND/ и множество полети по дестинации в Европа, Азия, Африка и Близкия Изток“, това пише на сайта на компанията. По своите дестинации компанията лети от Варна и Бургас.

Справка в Търговския регистър показва, че “Българиан еър чартър” се представлява от руския гражданин Дмитри Музика и българския Апик Едуард Гарабедян.

С решение на Комисията по досиетата от 2008 г. Апик Гарабедян е обявен от за съпричастен към комунистическа Държавна сигурност. Той е бил част от политическата полиция на VI Управление на ДС. Работил е под псевдоним „Александър“. Вербуван е от лейтенант Завен Киркор Задикян през 1981 г.  Снет е от оперативен отчет през 1990 г.

Заместник-министър е на транспорта е правителството на Иван Костов. Като такъв заема и позицията на председател на борда на държавното предприятие Ръководство на въздушното движение.

В борда на “Българиан еър чартър” има една още по-открояваща се фигура. Това е руският гражданин Михаил Викторович Буланов. Михаил Буланов e бивш зам.-директор на руската Федералната агенция за въздушен транспорт (Росавиация). Той беше освободен от поста си от министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев през 2017 г.

Според публикация на сайта „Комсомольская правда“ отстраняването на Буланов идва, след като Министерството на транспорта и прокуратурата са изразили претенции по адрес на ръководството на Росавиация след краха на авиокомпания ВИМ Авиа.

Кризата с ВИМ Авиа предизвика намесата на президента на Русия Владимир Путин. Путин критикува министъра на транспорта Максим Соколов, че не се справя с контрола над авиопревозвачите, а вицепремиерът Аркадий Дворкович получи „предупреждение“.

 

Категории Компании, ПариЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.