София почете Александър Батенберг, Пловдив празнува 6 септември със заря

София почете Александър Батенберг, Пловдив празнува 6 септември със заря

Десетки столичани се събраха в мавзолея на Александър Батенберг, за да почетат заслугите му за българското Съединение. Пред костницата се състоя тържествена церемония, при която бяха положени венци и цветя.

В цялата страна е предвидена празнична програма, а център на тържествата по традиция е град Пловдив, където се е състоял обединителният за българската нация акт. От 10.00 часа в катедралния храм „Света Богородица“ беше отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. След това бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов.

Тържествата продължават в 12.00 часа на площад „Стефан Стамболов“ с празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солист, съобщава Дарик радио.

Любима за малки и големи е възстановката събитията от 6 септември 1885 година, организирана от комитет „Родолюбие“ на пловдивския площад „Централен“.  В 19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложбата „Пловдив в културната история на България“, а от 20.30 часа на площад „Съединение“ е тържествената заря-проверка, след която слово ще произнесе президентът на Република България ген. Румен Радев.

Снимки: Сергей Антонов

 

Категории ОбективЕтикети , ,