С показната акция срещу Миню Стайков държавата се целела в „едрите риби“

С показната акция срещу Миню Стайков държавата се целела в „едрите риби“

„Интересите на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби, които са организатори и които са ръководители на престъпната дейност”. Така коментира днес на импровизиран брифинг пред алкохолната фабрика на „Винпром Карнобат“ във Венец председателят на Националната следствена служба Борисова Сарафов. Тежковъоръжени полицаи блокираха входовете на винзавода, а в офисите на завода нахлуха криминалисти, служители на прокуратура, митница и данъчната агенция.

В момента спецпрокуратурата извършва претърсване в 12 обекта на територията на Бургаски регион, свързани с Миню Стайков. Общият брой на офиси и помещения, които се проверяват щателно, вече е над 70. Това са както фабриката за нелегални цигари, разбита преди месец и половина в Карнобат, и свързвана отново с бизнесмена, така още няколко други предприятия и дъщерни фирми.

Снимка: Бургас инфо

По думите на Сарафов, цитирани от „Бургас.инфо“, само фабриката за цигари е нанесла щети на бюджета за 70 и повече милиона лева. Досъдебното производство е образувано за пране на пари, данъчни престъпления и търговия с акцизни стоки без бандерол.

По-рано днес бяха атакувани 3 фирми на Миню Стайков – Винпром „Карнобат“, „СИС индъстрийс и „Топаз мел“.

„Проверяваме цялостната дейност на дружествата на Митю Стайков – нелегален и легален бизнес. Защото много често прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легалните фирми. Един човек може да превърти едни пари от задния в предния джоб, използвайки легалната дейност за легализиране на незаконно придобитите доходи”, обобщи Сарафов.

Акциите са откровено показни. Пред офисите са пратени възможно най-тежко въоръжени служители, включително и с автоматично, както и дългоцевно оръжие.

Категории Акцент, Икономика, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio