България и Индия ще насърчават бизнес контактите помежду си

България и Индия ще насърчават бизнес контактите помежду си

България и Индия ще насърчат контактите между бизнеса в сфери с висока добавена стойност за удвояване на двустранния икономически обмен през следващите години.

Около тази перспектива се обединиха президентите Румен Радев и Рам Натх Ковинд на срещата си в София. Индийският президент е у нас по покана на българския държавен глава заедно със съпругата си Савита Ковинд. Това е първото посещение на индийски президент у нас за последните 15 г. С него се възстановява политическият диалог на най-високо равнище между България и Индия.

Заедно с президента у нас са и представители на водещи индийски компании. Според двамата президенти информационните технологии, ядрените изследвания, проучването на космоса, отбраната, фармацията, земеделието и туризма  перспективни сфери за насърчаване на икономическия обмен.

По думите на Румен Радев свързването на България и Индия от пряка въздушна линия ще стимулира допълнително контактите между бизнеса, двустранните търговски отношения, както и реализацията на общи проекти. „Трябва значително да засилим икономическото си партньорство, за да може то да отразява дълбочината на политическите ни отношения“, подчерта от своя страна Рам Натх Ковинд.

България подкрепя позициите на Индия за заемане на съответстващо място в системата на ООН и Съвета за сигурност при бъдеща реформа на Организацията и цени високо провежданата от страната външна политика в дух на конструктивен диалог, укрепване на мира, добросъседство и борба с глобалния тероризъм, заяви на срещата президентът Радев.

По-рано през деня съпругите на двамата държавни глави – Десислава Радева и Савита Ковинд посетиха Института за етнология и фолклористика с етнографски музей в София и Детски клиники на Университетска болница за активно лечение и спешна медицина “Пирогов“. Г-жа Ковинд е направила дарение на Детските клиники на болница „Пирогов“, съобщиха от президентската пресслужба.

В четвъртък двамата президенти ще открият в София паметник на легендарния водач на индийското движение за независимост Махатма Ганди.

 

Снимки: Сергей Антонов

 

(

Категории ОбективЕтикети ,