Иван Гешев: Ветко и Маринела Арабаджиеви се укриват, не са на почивка

Иван Гешев: Ветко и Маринела Арабаджиеви се укриват, не са на почивка

Зам.-главният прокур съобщи, че по време на разработката двмата са били във Франция, но вече не били там

 

Ветко и Маринела Арабаджиеви не са на почивка, а се укриват. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия.

„Към момента на провеждането на действията по разследването са се намирали във Франция, сега не мога да кажа къде са. Предприети са всякакви възможни действия за издирването им. Обявени са за издирване както от Интерпол, така и с Европейска заповед за арест. Така че не са на почивка, а се укриват“, каза Гешев.

В петък при акция на Специализираната прокуратура в хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив, които са собственост на Ветко Арабаджиев, са били открити над 10 млн. лева в кутии за обувки, в куфари, сейфове и т.н. Тогава бяха арестувани 10 души, като шестима от тях бяха обвинени в пране на пари и данъчни престъпления. Сред тях е и по-малкият син Вълчо Арабаджиев.

Късно снощи на закрито заседание Специализираният наказателен съд определи парична гаранция от по 20 000 лева за Вълчо Арабаджиев и две жени, сочени за счетоводителки.

По повод намерените над 10 млн. лева днес Иван Гешев обясни, че парите били изтеглени от клонове на банките извън София като това е станало 20 дни преди акцията. „Това са изпрани пари, това е приел и съдът вчера”, посочи заместник-главният прокурор и обяви, че прокуратурата ще протестира мярката на Вълчо Арабаджиев.

Гешев съобщи още, че разработката срещу Арабаджиев е от няколко месеца. Периодът, който се разследва, ще бъде разширен. Първоначално обхващаше първите месеци на тази година, но разследващите ще се върнат 10 години назад.

Заместник-главният прокурор обясни и защо това ще се случи: „Едно от намерените неща е екселска таблица от 2008 г. до момента, в която в табличен вид са описани невнесените данъци само от захарния комбинат в Пловдив от 2008 г. до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това. Тази сума според тази таблица е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона“.

Гешев каза още, че съдебното заседание вчера е било проведени при закрити врати по искане на защитата, а не на прокуратурата. „За поредно дело защитата прави такова искане, не е първи случай. Защитата се притеснява от нещо, а не прокуратурата, защитата иска определени доказателства да не станат публично ясни“, коментира заместник-главният прокурор.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio