БАН уволни шефа на НИМХ

БАН уволни шефа на НИМХ

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на НИМХ, съобщи БНР.

Пред радиото той обясни, че е очаквал подобен ход. Проф. Брънзов добави още, че ръководство на института също се оттегля заедно с него в знак на солидарност. По думите му отстраняването е вследствие на протестите на НИМХ срещу орязаното финансиране.

Припомняме, че вчера на среща между премиера, министъра на образованието и науката и ръководството на НИМХ беше взето решение за отделяне на института от БАН.

„За мен е странно, защото след като вчера стигнахме до споразумение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един мирен път на разделяне между НИМХ и Българската академия на науките, за мен това е един много неразумен и нерационален ход. Малко ми прилича на едни времена: „Има човек – има проблем. Няма човек – няма проблем“. Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо“, каза в ефира на БНР проф. Брънзов.

„Манталитет от една по-ранна епоха“. Така министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира решението за освобождаването. Пред Радио Варна Вълчев обясни, че според него уволнението ще взриви отново напрежението, което започна с протестите на метеоролозите.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,