Борисов обеща виновните за катастрофата в Своге да понесат съдебна отговорност

Борисов обеща виновните за катастрофата в Своге да понесат съдебна отговорност

Премиерът призова опозицията да изчака няколко дни и да се въздържа от обвинения, докато тече разследването

 

„Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено под съдебна отговорност и ще му бъде поискана политическа отговорност. Към никого няма да има нито закрила, нито пощада.“

Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание по повод катастрофата в Своге, при която загинаха 17 души, а други 21 бяха ранени.

Борисов призова опозицията да изчака няколко дни и да се въздържа от обвинения, докато тече разследването. Дотам, докъдето е вината, дотам ще се носи отговорността, зарече се още премиерът.

Думите му са заради вчерашното изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че „досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек, сега вече корупцията убива в истинския смисъл на думата, защото невинни българи плащат с живота си кражбите на правителството на Бойко Борисов“. Нинова заяви, че за трагедията в Своге има само един виновник и това е сегашният кабинет и персонално премиерът. Лидерът на БСП каза още, че гордостта на министър-председателя – магистралите, са може би най-голямата кражба в държавата.

Борисов днес каза, че всички процеси в държавата са много ясно регулирани – става дума за конкурси, строителен надзор, приемателни комисии.

Той похвали работата на лекарите, полицията и пожарната, които, по думите му, работили в синхрон и направили всичко по силите си, за да окажат помощ на ранените при катастрофата.

По-късно днес се очаква прокуратурата да внесе в Софийския окръжен съд искане за постоянно задържане на шофьора на автобуса Григор Григоров. Той е обвинен за това, че при управление на автобуса в Своге, е нарушил правилата за движение, като превишил ограничението на скоростта от 40 км в час и по непредпазливост причинил смъртта на 17 души, както и телесни повреди на други 21 човека.

Вчера Григоров бе изписан от болница и преместен в ареста в Националната следствена служба.

Снимка: БГНЕС

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio