Четири години след трагедията в „Аспарухово“: Няма виновни

Четири години след трагедията в „Аспарухово“: Няма виновни

Няма виновни длъжностни лица за наводнението във варненския квартал „Аспарухово”, от което имаше 13 жертви преди четири години. Делото за наказателна отговорност за щетите от бедствието е окончателно прекратено от Апелативния съд във Варна, като решението не подлежи на обжалване.

Досъдебното производство, образувано веднага след наводнението във варненския квартал, беше водено за причиняване смъртта на 13 души поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Делото беше наблюдавано от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от Окръжния следствен отдел, припомнят от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна, цитирани от „Дарик нюз“.

Постановлението на държавното обвинение за прекратяване на наказателното производство беше отменено от Окръжния съд в морската столица. Въззивната инстанция обаче уважи протеста на прокуратурата и окончателно прекрати делото.

Според съда основната причина за потопа е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 г. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология само за половин час – от 18.30 часа до 19 часа, на един квадратен метър са паднали 138.8 л валежи. За периода от 15 до 20 юни количеството на валежите пък е било 175.6 л, което представлявало 382% от нормата за месец юни. Подобно наводнение във Варна е имало и през 1951 г., когато в три валежни дни през август са измерени 292 л на квадратен метър.

Свлачищата, битовите и строителни отпадъци, изградените постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата, както и за смъртта на жертвите.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio