Слънце, вода и планина на едно място – Лугано

Слънце, вода и планина на едно място – Лугано

Кристално чисто езеро и отразени в него възвишения. Въздух, близък до морския, но с осезаем горски нюанс заради зелените хълмове наоколо. Безброй възможности за активна почивка на едно място – колоездене, тенис, трекинг, плуване, парапланеризъм. Това е Лугано. Градът е не просто популярна дестинация. Трети по големина финансов център в Швейцария и най-значим град в района Тичино, Лугано притежава собствена магическа атмосфера.

Езерото нито е най-голямото, нито е най-популярно сред туристите, но близостта на планините придава на пейзажа една огледална релефност, която е изкушение за всеки обектив.

Лугано е най-големият град край едноименното езеро. Стилната му визия издава фино и ненатрапчиво следване на определени архитектурни традиции и в същото време се усеща също толкова дискретен реверанс към модерното.

Мястото, което няма как да пропуснете, е Пиаца делла Риформа. В самия център на града на този площад се намира сградата на кметството – истински ренесансов шедьовър.  Архитектурна забележителност е и катедралата „Сан Лоренцо“, както и няколко изключително аристократични вили. Но забележителна е цялата архитектура, без преувеличение.

Банки и мултинационални компании имат свои офиси тук, но деловата част с нищо не противоречи на туристическата. Магазини на известни марки могат да бъдат открити на всяка крачка. В старинната част на града има прекрасни кафета, малки ресторантчета, както и пицарии на открито. Предлагат се неща за всеки вкус – от изискани варианти на макиато до бира с наденички. Специфични местни ястия едва ли могат да бъдат откроени, защото паста и пица вече се предлагат в цял свят, но типичните италиански джелатерии могат да задоволят вкуса дори на най-капризния гост.

Тъй като част от езерото и прилежащия му район са в Италия, влиянието на италианската култура – визуална, музикална и кулинарна – е повече от осезаемо. Италианският е основният език тук, но разбира се, туристите се оправят и с английски. Нерядко се чува и руска реч.

Забележителностите в Лугано не са малко. Наред с галериите и музеите има безброй възможности за разходки сред природата. Дълга и многолюдна е крайбрежната алея, по която и през деня, и вечерта глъчката е на всички световни езици. От нея на няколко места има малки портове, от които може да се вземе лодка. Маршрутите са различни по времетраене. Има възможност да слезете в Гандрия или друго селце край езерото и да прекарате там известно време, докато дойде друга лодка. Предлагат се също така обяд и вечеря на корабче, ако това е част от ваканционната ви програма.

Крайбрежната алея свършва в прекрасен огромен парк, който е естествено продължение на урбанизираната среда. Той прераства във възвишение – едно от многото покрай езерото Лугано.

Да гледаш тази красота отвисоко е огромна наслада и затова до два от върховете край езерото има изградени стръмни малки железници – фуникуляри, каквито има и на други места в Европа. Тази атракция е любима за повечето туристи и пред гишетата за билети често има опашки.

Градът е домакин и на разнообразни културни събития, които могат да бъдат предварително видяни на официалния сайт на Лугано.

Едно наистина вълнуващо събитие е зарята над езерото, която се прави по случай националния празник на Швейцария 1 август. Тя продължава близо половин час и е истинско пиршество за сетивата. В тези часове движението по крайбрежния булевард е спряно, лодките в езерото също ги няма край брега, фойерверките се изстрелват от платформи в езерото и огнените картини в небето се отразяват във водата.

Снимки: Авторката

 

 

 

 

 

 

 

Категории ОбективЕтикети ,