КФН стовари вината за фалита на „Олимпик“ върху Ралица Агайн

КФН стовари вината за фалита на „Олимпик“ върху Ралица Агайн

Комисията за финансов надзор (КФН) не е имала никаква представа за рисковете от фалит на застрахователната компания „Олимпик“. Подалата оставка вчера зам.-председател на комисията Ралица Агайн не е предупреждавала останалите членове на регулатора за такава възможност. Това се казва в изявление на КФН до медиите, с което ръководството се разграничава от днешните интервюта на Агайн.

„Изненадани сме от изявленията на г-жа Ралица Агайн-Гури пред медиите днес, 22.8.2018 г., в които се отправят внушения спрямо председателя и членовете на КФН“, пише в съобщенията на финансовия регулатор.

От КФН уточняват още:

„Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани  със ситуацията около ЗК „Олимпик“ – Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик“ – Кипър.

Не беше предоставен анализ  и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. Вариант с фактология относно ЗК „Олимпик“ – Кипър беше качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.8.2018 г.  КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас.“

Агайн-Гури подаде оставка пред Народното събрание вчера след като тя беше поискана от министъра на финансите Владислав Горанов. В изказването си пред парламента Агайн подчерта, че в казуса с „Олимпик“ КФН е действала без пропуски и съобразно с правомощията си. След фалита на „Олимпик“ около 200 хил. души се оказаха без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и тепърва трябва да чакат развитието на процедурите в Кипър, за да получат евентуално обезщетение.

От КФН обясняват днес, че по закон не са имали какъвто и да е достъп  до информация за състоянието на застрахователния сектор.

„Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е „пръв между равни“, пише в становището си финансовият надзор.

„Недоумяваме за каква липса на комуникационна  стратегия и  грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1-ви до 15-ти август 2018 г. тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН“, продължават от регулатора.

От КФН очакват „отговор на въпроса за отговорността или липсата на такава относно предприети действия или допуснати бездействия по повод прекратяване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България очакваме да бъде получен от назначената от прокуратурата проверка на заместник-председателя, ръководещ управление Застрахователен надзор на  КФН, и на самото управление“.

Изявлението на КФН идва часове след телевизионно интервю на Ралица Агайн, в което тя каза, че в сектора на застраховките „Гражданска отговорност“ за автомобилите има редица рискове, които могат да доведат до нови сериозни проблеми.

Агайн е категорична, че не е било в правомощията й да ходи при премиера и финансовия министър и да информира за подобни проблеми. „КФН е колективен орган, има си и председател”, посочи тя.

Според бившия зам.-председател комисията е трябвало да е по-активна в оповестяването на тези факти, но такава е била комуникационната политика. „Нямам право да давам изявления по медиите. За мен в такава ситуация трябва да се предостави информация и тя да стигне до най-много хора”, каза Агайн.

Информация от мен за цени на полици не е искана и не съм я давала на премиера, добави тя.

Категории Акцент, ИкономикаЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.