Ралица Агайн подаде оставката си, както поиска правителството

Ралица Агайн подаде оставката си, както поиска правителството

Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) с ресор „Застраховане“ Ралица Агайн подаде оставката си в заявление до Народното събрание. Решението й беше огласено в началото на днешното извънредно заседание на депутатите, което обсъжда скандалите около фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ и срива на Търговския регистър .

Оставката на Агайн беше поискана от правителството в понеделник.

„Всички правомощия, с които КФН разполага, са приложени в случая и няма никакъв пропуск. Консултирали сме се още преди време и с правната служба по европейския орган по застраховане“, каза Агайн. „По закон правомощията за представителство не са на зам.-председателя на комисията“, обясни тя.

По думите й „такива са условията, в които застрахователният сектор функционира на единния европейски пазар“, и за застрахователните компании в ЕС отговарят регулаторите в страните, в които са регистрирани.

След фалита на регистрираното в Кипър, но опериращо основно в България, застрахователно дружество „Олимпик“ се оказа, че дружеството в България има над 200 хил. клиенти, чиито застраховки ще бъдат анулирани. Агайн обясни, че всички щети, които ще бъдат заведени от клиенти на дружеството в 5-годишен срок, в България трябва да бъдат поети от системата на гаранционните фондове.

„Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд са подписали конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат, като за местните клиенти българският фонд ще посредничи, ще ги обслужи, така че да не се затрудняват. Това е, когато има нанесени щети. За тези, които са си платили до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство предвижда някаква компенсация“, обясни Агайн.

Нито един обезпечителен фонд в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба, добави тя. За тези хора не е осигурена система за гаранция и при всички положения те ще могат да си получат парите в процеса на ликвидация, когато тя се осъществи и ако има пари там, обясни още Агайн. Пред парламента тя добави, че в момента в България работят над 600 застрахователя, като само 12 от тях са местни клонове.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio