Доклад на Пентагона ядоса Китай

Доклад на Пентагона ядоса Китай

Властите в Пекин възразиха срещу доклад на Пентагона, в който се посочва, че китайските въоръжени сили вероятно тренират за удари по САЩ и техните съюзници, съобщи Reuters.

Според китайското министерство на отбраната в доклада са изтълкувани превратно стратегическите намерения на Китай и е преувеличена „така наречената китайска заплаха“.

Документът, свързан с китайската армия, беше публикуван в петък. В него се изказва предположение, че Пекин обучава своите въоръжени сили за „удари против САЩ и съюзниците“. В доклада пише още, че Пекин се опитва да засили глобалното си влияние и че по оценки на Пентагона китайските разходи за отбрана за 2017 г. са надхвърлили 190 милиарда долара.

„В доклада не се отчитат реалните факти, правят се абсурдни коментари относно военното строителство на Китай, а също и безотговорни заявления относно суверенитета и териториалната цялост на Китай“, се позочва във възражението. „Китайската страна изразява категоричен протест във връзка с това“, се казва в заявлението на Лу Кан, публикувано в сайта на китайското външно министерство.

Оценката, която беше направена в момент на напрегнати американско-китайски отношения, се съдържа в годишен доклад на министерството на отбраната на САЩ.

Категории Акцент, Планета, СъбитияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio