Магистралата, която ще бъде платена от данъкоплатците

Магистралата, която ще бъде платена от данъкоплатците

„Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо“. Така премиерът Бойко Борисов даде официалното начало на строителството на магистрала „Хемус“ в участъка между Буховци и Белокопитово. Строителството ще приключи за „година и два-три месеца“, прогнозира премиерът.

Участък от „Хемус“ е с дължина 16.3 км, а проектът се реализира със средства от републиканския бюджет за разлика от предишните магистрали, в които се изпползваха и европейски средства. Изпълнител е ДЗЗД „Хемус 16320″, в което влизат „Инфра Експерт“, „Пътинженерингстрой-Т“, „Автомагистрали – Черно Море“ и „Трансконсулт-22. Цената, която ще бъде платена за строителството е 119 785 000 лв. без ДДС

В момента върви и работата по новата отсечка на „Хемус“ между между Ябланица и Боаза. Преди седмица при инспекция на работата там премиерът обяви, че се надява този участъкът да е готов със седем месеца по-рано и да може да се ползва през септември следващата година.

До края на месеца се очаква да бъде обявен търгът за участъка от магистрала „Хемус“ от пътен възел „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч. Това са 52 километра, които ще бъдат разделени на три етапа. Очакванията са до края на годината да започнат и търговете за още 83 км от „Хемус“, който ще са от разклона за Плевен и Ловеч и Велико Търново.

Категории Акцент, Икономика, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio