Фалира четвъртият в автомобилното застраховане в България

Фалира четвъртият в автомобилното застраховане в България

Българският пазар на общо застраховане става свидетел на най-големия фалит в последните години.

Близо 275 хил. собственици на автомобили, застраховани в българския клон на кипърската компания „Олимпик“, от петък няма да имат валидни застраховки „Гражданска отговорност“. Те ще трябва да сключат нови полици. Със сключените застрахователни полици „Олимпик“ заема пазарен дял от малко под 10% в автомобилното застраховане в България и четвърто място след „Лев инс“, „Бул инс“ и „Евроинс“, показва справка на „Капитал“.

На българския си сайт „Олимпик“ съобщи, че в дружеството-майка в Кипър влиза ликвидатор. По силата на кипърския застрахователен закон това слага край на дейността на компанията, а издадените от нея застрахователни полици стават невалидини.

Според Кодекса за застраховането у нас Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване. „ЗК Олимпик извършва дейност именно при правото на установяване, съответно Гаранционният фонд не изплаща обезщетения вместо този застраховател, който е със седалище в Кипър“, се казва в съобщение на Гаранционния фонд.

По данни на КФН, цитирани от „Капитал“, към началото на май застраховки в „Олимпик“ са имали близо 275 хил. автомобила.

През май Комисията за финансов надзор (КФН) забрани на българския клон на „Олимпик“ да продава „Гражданска отговорност“, тъй като Министерството на финансите в Кипър е наложило забрана за свободно разпореждане с активи на дружеството поради неговата неплатежоспособност и е отнело лиценза на компанията майка. Тогава от „Олимпик“ обявиха, че наложената мярка спрямо компанията е временна и е резултат на пропуски в одитната информация, която в едномесечен срок ще бъде представена на кипърския регулатор.

Последният случай с отнемане на лиценз на българска застрахователна компания датира от преди една година. Тогава с лиценза си се раздели малкото за пазара дружество „Надежда“. Макар и да застраховател на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ЧЕЗ, компанията заемаше по-малко от 1% от пазара.

Застрахователната компания „Олимпик“ е създадена през 1995 г. Освен в Кипър тя работи и в България, като у нас предлага основно „Гражданска отговорност“.

Снимка: banker.bg

 

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio