Според Румен Радев над Митьо Очите е имало политически чадър

Според Румен Радев над Митьо Очите е имало политически чадър

„Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство. Той е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта“. Така президентът Румен Радев коментира обвиненията срещу общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев и Димитър Желязков и дали Бенчо Бенчев е финансирал предизборната му кампания. Държавният глава заяви, че това е пореден опит да се прехвърли проблемът „от болната на здравата глава“. Държавният глава напомни, че името на Бенчо Бенчев не фигурира под никаква форма в отчетите на предизборната му кампания, публикувани на официалната страница на Сметната палата.

По повод твърденията, че по време на мандата на служебното правителство през 2017 г. са сключвани договори за охрана между Агенция „Митници“ и фирма, свързана с Димитър Желязков, президентът заяви: „Прави се внушение, че служебното правителство само няколко дни след като встъпва в длъжност сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, лично подписват договора“.

Държавният глава напомни, че има законови процедури и срокове, които трябва да се изпълняват при сключването на договори. „Това означава, че цялата процедура от обявление до класиране и решение е извършена по времето на кабинета Борисов 2“, посочи президентът.

Запитан за коментар относно думите на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, президентът заяви, че българският народ не е получил извинение, а Зоран Заев впоследствие в социалните мрежи е посочил грешка, но без да коригира думите си. Румен Радев определи като необяснима липсата на адекватна реакция от страна на българското правителство. „Недопустимо и неприемливо е евроатлантическата перспектива на Република Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически пиар“, категоричен беше президентът и допълни, че очаква българската страна да формулира ясни договорни параметри за провеждане на двустранния диалог и отношенията с Република Македония.

„Имаме всички основания и за допълнителен анекс към Договора за добросъседство и за включване на клаузите от този договор, разбира се, разширени, в глава 35 от преговорния процес на Република Македония за членство в Европейския съюз“, каза още Румен Радев.

Държавният глава призова още изпълнителната власт да вземе ясно и категорично решение по повод бъдещето на обществената поръчка на Агенцията по безопасност на храните за препарати срещу чумата по дребните преживни животни. Румен Радев предупреди, че съмненията по казуса са породени от ясен симптом, показателен за работата на много ведомства и институции.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio