Катастрофален спад на турската лира

Катастрофален спад на турската лира

Турската лира отбелязва катастрофален спад на финансовите пазари днес, когато се очаква министърът на финансите и държавното съкровище да представи „нов икономически модел“. Според „Файненшъл таймс“ поевтиняването на лирата в последните месеци е накарало Европейската централна банка да следи с тревога събитията в Турция, а от няколко дни да проверява експозицията към турски клиенти на банки от Испания, Италия и Франция. Според икономическото издание европейските банки с „особено голяма експозиция“ са Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, UniCredit SpA и BNP Paribas. Ситуацията още не е критична, но Единният надзорен механизъм следи за риск турски получатели на кредити да не са се застраховали срещу отслабването на лирата и да спрат да погасяват задълженията си в чужда валута.

Лирата днес се обезцени рязко с над 12% до 6.2 за USD, след което се стабилизира около 5.92 за USD. Преди дни банка „Голдман Сакс“ прогнозира, че при 7.1 за USD има вероятност да бъдат заличени валутните буфери на турските търговски банки. Централната банка разполага с не повече от 21 млрд. долара за интервенции в подкрепа на лирата.

При това положение не е ясно какво ще предприемат централната банка и властите на Турция. Снощи президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви на митинг, че те си имат техните долари, а ние си имаме нашия народ и Аллах“. Той мълча необичайно дълго през последните дни, най-вероятно заради опитите дипломатическа делегация да нормализира напрегнатите отношения със САЩ. Но в четвъртък вечерта делегацията се завърна в Анкара без собщения за видим напредък или пробив.

Категории Uncategorized, Акцент, Акцент-2, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio