Работодателят на Митьо Очите, бивш полицейски шеф в Бургас: Запазих морала си

Работодателят на Митьо Очите, бивш полицейски шеф в Бургас: Запазих морала си

Шефът на „Аркус“ заяви, че е наел Димитър Желязков, за да използва неговите връзки

 

Иван Владимиров е управител и съдружник на фирма „Аркус“, в която консултант е Димитър Желязков – Митьо Очите, разказа за трудовите си отношения с наркобоса тази сутрин пред бТВ. Той е актуалният работодател на Очите.

Охранителната фирма на Владимиров е свързвана с Митьо Очите и Бенчо Бенчев и е спечелила обществени поръчки за около четвърт милион лева.

Шефът на „Аркус“ заяви, че работата с Димитър Желязков е както с всеки друг служител. Наел го е, за да използва неговите „връзки“, уточни Владимиров. „Неговите задължения основно бяха за намиране на обекти, които да вземем под охрана. Разбрах от медиите, че е бил придружаван от Бенчо Бенчев“, допълни Владимиров.

Иван Владимиров е бил началник на няколко РПУ-та в Бургас. Той обясни, че е бил морален и честен полицай, а отношението му към престъпниците винаги е било като към всеки човек. „Аз уважавах достойнството им и така се държаха и те с мен“, твърди той.

От интервюто стана ясно, че в полицейските управления работят синът и дъщерята (като юрист) на Иван Владимиров.

Преди време Димитър Желязков излезе пред съда и обяви, че той е назначил шефа си, след като го е „откраднал“ от друга охранителна фирма. Иван Владимиров е убеден, че Очите не е казал това и че именно той е шефът, а не Митьо Очите. Според него застреляният охранител на Желязков му е бил само приятел и не е работел лично за него. Попитан откъде са тези четвърт милион, които са минали през фирмата, той отговори, че не е документално подготвен да отговори, но всичко го има черно на бяло.

Управителят на „Аркус – Сигурност Бургас” твърди, че Желязков е назначен на работа през 2015 година.

„Заплатата е лично договорена с мен. Задълженията му са намиране на обекти, които да вземем и да охраняваме, защото това ни е работата. Може би най-добре ще ви обясни самият той как протича деня му на работа“, допълни Владимиров.

„Негов познат ми предложи да го взема на работа, защото огромна дейност от работата ни е свързана с много връзки, каквито той определено има. Този човек, който ни запозна, не представлява интерес за медиите. Аз не му знаех контактите и връзките, докато не видях резултат. Аз се познавам с него от близо 20 години, но не сме имали контакти от поне 15 години, след като сме се запознали. Аз се пенсионирах 2004 година и не го бях виждал до 2015 година“, разказа още Владимиров, обяснявайки как е наел на работа човек, който се е самопровъзгласил за лидер на престъпна група, която разпространява наркотици.

„Аз бях морален полицай. Запазих морала и след това. Преди време имаше цяла служба, която да търси работа на хора, изтърпели наказанието си в затвора. Не виждам нищо лошо в това. Нашата цел да наемем Очите е комерсиална. Всеки идва с обещание, че ще е ефективен в дейността си. То се проверява по време на работа. Около 300 служители има“, казва работодателят.

Иван Владимиров казва, че с Бенчо Бенчев се познава от 25 години. „Много добър човек, помагал на много хора. Не гледа кой от коя партия е. И да е помагал на политици, не е възможно да съм в течение. Дали е давал или не, той знае. Спонсорирал е мероприятия. Не знам какво е правил Бенчо Бенчев с Димитър Желязков.“

Бизнес в +Аркус“ има и общинският съветник от коалиция „Сила” в Несебър Пейко Янков, който вече седмица се издирва по обвинение за участие в организирана престъпна група на Очите.

Сред големите клиенти на охранителната фирма е и община Айтос, която плаща над 67 000 лева за сигурността на редица свои обекти – административната сграда, училище, детски градини, дом за стари хора , както и гробищния парк. „Цената е доста ниска, но това нас ни устройва. Ни най-малко пък точно на мен ще окажат някакво влияние и точно тези охранителни фирми. Знаете много добре, че се познаваме с всички”, заяви кметът на Айтос Васил Едрев.

Кметът на Айтос, който е бивш директор на полицията в Бургас, твърди, че няма избор – две фирми от години си делят охраната на целия град. През 2016 г. териториалното поделение на НОИ в Бургас и филиалът в Поморие са възложили своята охрана срещу сумата от близо 50 000 лева за две години. Тази година е избран друг охранител.

Фирмата обаче се грижи за техническата охрана на почивната база на митниците в Ахтопол, както и на части от сградите в Несебър и Ямбол.

Междувременно съдът в Истанбул все още не е назначил ден, в който съдебен състав да разгледа молбата на страната ни за екстрадицията на Димитър Желязков, казаха от спецпрокуратурата. Законовият срок за връщането на Митьо Очите изтича на 4 септември.

 

 

Категории Акцент, Коментар, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio