Колко спестиха политиците от заплати за миналата година?

Колко спестиха политиците от заплати за миналата година?

 

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество публикува ДЕКЛАРАЦИИТЕ на политици, обществено значими лица за миналата година

Според данните премиерът Бойко Борисов е спестил от заплатата си. 53 260 лв. са наличните парични средства на министър-председателя, които идват и от неизползвана отпуска.

Вицепремиерът Валери Симеонов има налични парични средства от 156 565 от заплата, 21 000 лв. на влог и дивиденти от 80 хиляди лева от СКАТ Транс ЕООД и 15 хиляди лева от СКАТ ТЕЛЕКОМ ООД.

Колегата му Томислав Дончев има налични средства от заплата от 35 хиляди лева.

Екатерина Захариева е купила 9 декара земеделска земя в Гърция и заедно със съпруга си държи близо 190 хиляди лева на влог.

8000 лева налични парични средства от заплата е декларирал президентът Румен Радев, а 14 600 лв. са средствата на държавния глава в банка, пак от заплата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова има кола „Акура“ на 10 години и 4371 лева на влог, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ няма нищо за деклариране.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който изключително рядко е забелязван да ходи на работа в НС, има спестени 37 млн. лв. от сделки и около 40 000 лв. от заплата с 1 „един“ работен ден. Преди две години депутатът декларира дребни суми и стар опел.

Общо 148 са лицата, неподали или подали в извън законоустановения срок съответните декларации, като от тях 22-ма кметове, заместник-кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти на общини и райони, а 69 лица са управители и изпълнителни директори на лечебни заведения за болнична помощ и други задължени по закона лица.

Съгласно закона лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата е в размер от 3500 до 6000 лв.

В случаите на неподаване на декларация от лицата по чл. 6, ал.1 от закона за същите започва проверка за установяване на незаконно придобито имущество на основание.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio