Бенчо Бенчев за Митьо Очите: Държавата го е обявила за престъпник, за мен няма значение (обновена)

Бенчо Бенчев за Митьо Очите: Държавата го е обявила за престъпник, за мен няма значение (обновена)

Общинският съветник от БСП обясни попадането си в един хотел с Димитър Желязков с чиста случайност

 

Общинският съветник от групата на БСП в Бургас Бенчо Бенчев, който беше арестуван заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите  в Истанбул, е категоричен, че няма общ бизнес с Желязков.

„С толкова различни неща се занимаваме. Аз се занимавам, знаете, със селско стопанство, със земеделие. Димитър Желязков не мога да ви кажа с какво се занимава. Познавам го, не мога да кажа, че не се познавам с него, поздравяваме се. Държавата го е обявила за някакъв престъпник, за мен няма никакво значение – уважаваш ли ме, и аз те уважавам. Когато говоря с един престъпник, не значи, че и аз съм престъпник. Това престъпление ли е? Ако говоря с един доктор, ще стана ли хирург, няма да стана, нали? Защо трябва да делим хората на прокажени и на нормални хора?”, коментира пред bTV Бенчев.

Относно охранителната фирма на Митьо Очите, в която има дял, той обяви: „Димитър Желязков не работи сега там. Работеше преди да стане престрелката… Не Димитър Желязков, а тази фирма охраняваше моите обекти тогава и аз давах някакви пари. Като бизнесмен реших, че ако стана собственик, не само че няма да давам пари, ами и ще печеля. Това е основанието”.

Бенчо Бенчев твърди също, че не е укривал Димитър Желязков. Помогнал му с превоз до Истанбул, където Очите искал да се лекува.

„Аз съм постъпил като човек, не мога да откажа на един болен да го превозя донякъде, разбирате ли? Не знаех, че го издирва Интерпол. Ако знаех, никога нямаше да го взема, макар че беше в болно състояние“, коментира общинарят от БСП.

На въпроса: „Как се озовахте в един хотел с Димитър Желязков по едно и също време?”, той отговори: „Някаква случайност! Просто аз също се изненадах как станаха тези неща… При ареста на Димитър Желязков аз не бях там, пристигнах по–късно и даже питах: Какво става тук?, понеже виждам, че е със свински опашки на ръцете. Те взеха, че се обърнаха и арестуваха и мен“, разказва Бенчев.

„Доказателства не може да има за обвинение, защото аз не съм укривал Димитър Желязков. Хотелът не е мой да го укривам, разбирате ли? Говори се, че регистрацията била моя. Регистрацията я направи колегата Несрин Узун (бивш член на ДПС) на мое име, даже се обади и каза: „Запазих ти стаи на твое име”.

За реакцията на БСП, която се разграничи от него, Бенчев каза: „Явно с БСП няма да работя повече! Няма много да плача, имам къде с кого да работя, имам с кого да реализирам идеите си, но времето ще покаже кой какъв е!”

Представители на БСП дадоха противоречиви сведения за финансовото влияние на Бенчев в партията. Докато според общинския съветник Мирчев той е давал десетки хиляди левове на партийната организация в Бургас, негови съпартийци нарекоха това „градски легенди“.

ГЕРБ и БСП си отправиха взаимни обвинения, но лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов смята, че в голяма партия „местните организации винаги могат да направят някоя беля“, какъвто е казусът със зам.-председателя на общинския съвет в Бургас от БСП Бенчо Бенчев, който е разследван за връзки със сочения за организатор на престъпна група Димитър Желязков – Очите.

„В голяма партия винаги може и такива да се вкарат… Местните организации винаги могат да направят някоя беля“, каза Борисов, цитиран от БТА в отговор на журналистически въпроси при инспекция на строителството на магистрала „Хемус“. Лидерът на ГЕРБ напомни, че в такива случай решението е „веднага гоним, махаме и толкоз“.

„Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя“, каза Борисов пред журналистите.

Без коментари от партийните централи засега остава присъствието при ареста на Желязков в Истанбул на бившия депутат от ДПС Несрин Узун.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio