Мащабна акция срещу бандата на Митьо Очите (обновена)

Мащабна акция срещу бандата на Митьо Очите (обновена)

Блокирани са входовете и изходите на Бургас, като въоръжени полицаи с бронежилетки проверяват преминаващите хора и автомобили

 

Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП е задържала организирана престъпна група за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици, се казва в съобщение на пресцентъра на прокуратурата.

По неофициална информация организираната престъпна група е с ръководител Димитър Желязков – познат с прякора си Митьо Очите, и участници, които са известни лица от криминалния контингент. Бандата му се занимавала с разпространение на дрога, рекет, телесни повреди, изнудване.

В момента в Бургас и областта се провеждат действия по разследването.

По разпореждане на главния прокурор на България на място е заместникът на главния прокурор Иван Гешев за оказване на методическа помощ и координация.

Акцията е започнала вчера. Паралелно с това тече проверка по разпореждане на главния секретар на МВР за извършване на ескорти на луксозни автомобили.

Блокирани са входовете и изходите на Бургас, като въоръжени полицаи с бронежилетки проверяват преминаващите хора и автомобили. Масирано присъствие на униформени има по пътя за Созопол и за Сарафово, образували са се задръствания.

Колоните от автомобили са километрични по пътя Слънчев бряг – Бургас.

По-късно зам.-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от „24 часа“ каза, че „Димитър Желязков -­Очите е обявен за национално издирване, а до края на деня ще бъде задействана процедурата и за междудържавно“. Той уточни, че разследващите са имали данни, че Желязков ще напусне страната, но не искали да отлагат акцията, за да няма теч на информация.

Обясни, че арестуваните при акцията са 19 души. Гешев не съобщи имената на задържаните и детайли по операцията, за да не попречи на разследването, което върви в момента. Разследването на групата е започнало в началото на 2016 година, обяви още заместникът на Цацаров от Бургас.

Желязков е на лечение в Германия, информира „Нова телевизия“, цитирайки неофициална информация. През лятото на 2016 г. в заведение „4 You“ в Слънчев бряг беше убит Александър Алексиев, който загина при опит за убийство на Желязков. Алексиев беше бодигард на Митьо Очите, който също пострада сериозно при стрелбата и мина през серия от операции, а възстановяването му продължава.

В края на 2017 г. прокуратурата изправи на съд десет души с обвинения за участие в престъпна група, част от дейността на която е и убийството на Алексиев и опитът за убийство на Желязков.

Митьо Очите има три присъди – след споразумения с прокуратурата. Между 2007 г. и 2010 г. той се призна за виновен като ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици, за участие в групата на врачанския наркобос Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча, както и за пране на пари. Желязков получи различни наказания, но изтърпя само най-тежкото от тях, което беше 4 години и 9 месеца затвор.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio