Бивш депутат от ДПС и ромски лидер отива на съд за купуване на гласове

Бивш депутат от ДПС и ромски лидер отива на съд за купуване на гласове

Илия Илиев и бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев бяха обвинени и за източване на над 4.2 млн. лева от „Железопътна инфраструктура“

 

Бившият депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев отива на съд за купуване на гласове. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че са приключили разследването и са внесли в съда обвинителния акт срещу Илиев и съучастника му Иван Тодоров.

Според обвинението двамата са купували гласове в ромския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г. Тогава Илиев и Тодоров бяха кандидати за депутати от ДПС и решили да наемат помещение в ромския квартал, където организирали схемата и започнали агитация да се гласува за Илиев срещу обещание за пари, съобщава Lex.bg.

Тодоров водел тетрадка, в която отбелязвал на кого каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват. Като се възползвал от личните си познанства в квартала, той ангажирал и други, които да мотивират хората да гласуват за Илиев срещу заплащане, като сумите варирали от 20 лева до 50 лева за глас.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от Илиев и Тодоров в заведение в града и там Илиев дал 2000 лева, които били разпределени между тях. Бъдещият депутат поел ангажимента за изплащане на още пари, след като станат ясни резултатите от изборите.

Илиев има три обвинения за купуване на гласове и ако вината му се докаже, може да бъде осъден на от 1 до 6 години затвор. Същото наказание грози и съучастника му Тодоров.

В началото на миналата година Илия Илиев и бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев бяха пратени на съда и за източване на над 4.2 млн. лева от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Обвиненията срещу Илиев са, че е бил съучастник в присвояването, а след като прокуратурата обяви, че го разследва, той каза, че се отказва от имунитета си и дори обяви, че е готов да влезе в затвора.

„Ако съм виновен, ще си изтърпя наказанието… Ако трябва, ще полежа. Няма нищо лошо в това. Ще прочета някоя друга книга. Обичам да чета“, каза тогава Илиев.

 

Илия Илиев преди заседание по делото за присвояването на пари от НКЖИ. Снимка: БГНЕС

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio