„Милениум“ издава „Романът на Яворов“, без да има права

„Милениум“ издава „Романът на Яворов“, без да има права

Издателство „Колибри“ притежава изключителните права върху творбата на Михаил Кремен

С остро писмо едно от водещите издателства – „Колибри“, реагира на нарушени права. Става дума за издателство „Милениум“, което пусна в продажба книгата на Михаил Кремен „Романът на Яворов“. Същото  издателство се ръководи от Милена Трандева, съпруга на Недялко Недялков, издател на жълтия сайт ПИК.

Според писмото на „Колибри“ до медиите публикуването на гореспоменатото произведение е в разрез с всички норми в книгоиздаването и в нарушение на българското законодателство.

„Издателство „Колибри“ има сключен договор с наследника на автора на творбата Михаил Кремен, който му е преотстъпил изключителните авторските права върху произведението с цел издаването му на български език на територията на Република България и извън страната в целия свят. Договорът е подписан в началото на 2018 г. и ръкописът е включен в издателския план на „Колибри““, посочват потърпевшите.

Те подчертават, че по силата на този договор издателство „Милениум“ очевидно не разполага с авторските права за публикуването на творбата, което личи и от липсата на знак за авторско право в новоизлезлия двутомник „Романът на Яворов“ с логото на издателство „Милениум“.

От „Колибри“ обявяват, че ще потърсят правата си по съдебен ред „с оглед на пропуснати ползи, имуществени и неимуществени вреди, нанесени на издателството и нарушаване на закона за интелектуалната собственост“.

 

На снимката: Изданието, за което „Милениум“ няма авторски права.

Категории ЦивилизацияЕтикети , ,