Първият обвиняем за руска намеса на изборите в САЩ застава пред съда

Първият обвиняем за руска намеса на изборите в САЩ застава пред съда

 

Бивш съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп застава във вторник пред съда, съобщава БНР. Пол Манафорт е първият обвиняем в разследването за руска намеса в кандидат-президентската кампания през 2016 г.

Манафорт ще е първият бивш съветник на президента, обвинен в банкови и данъчни измами от федералните следователи. Процесът цели да разнищи и евентуалната руска намеса в президентските избори през 2016 г.

Независимо че делото е фокусирано върху финансови престъпления, то носи и много политически окраски. Манафорт е човекът, който отговаряше за кампанията на Тръмп в продължение на три месеца и за когото се знае, че е присъствал на среща с руски агенти, които са му предложили информация за опонента на Тръмп – Хилъри Клинтън.

Този процес се очаква да бъде кулминацията на 14-месечното разследване на специалния прокурор Робърт Мълър. Президентът обвини вчера Мълър в „конфликт на интереси“, заради които той не бива да води разследването. В туитър Тръмп коментира, че през годините е имал „много лоши служебни отношения“ с Мълър и нарече цялото разследване “лов на вещици”, насочен към прекратяване на президентството му.

Американският президент Доналд Тръмп обвини специалния прокурор Робърт Мълър в „конфликт на интереси“, заради който той не бива да води разследването на подозренията за руска намеса в президентските избори през 2016 г., предаде Франс прес.

„Дали някога Робърт Мълър ще разкрие конфликтите си на интереси с президента Тръмп, в това число факта, че имахме много лоши и конфликтни работни отношения. Отказах му началническия пост във ФБР (ден преди назначаването му за специален прокурор) и Коми му е близък приятел“, написа Тръмп.

Джеймс Коми бе уволнен от Доналд Тръмп от поста директор на ФБР през май 2017 г. и оттогава е много критичен към президента.

Във вчерашните си туитове Тръмп попита защо Мълър се фокусира само върху него и предизборния му щаб, а не разследва и демократите. Той добави, че „ловът на вещици“ срещу него е започнал от „лъжливо досие“, за което са платили „мошеничката Хилари“ и Демократическата партия.

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio