ЕС разшири санкциите за руските компании, строили Кримския мост

ЕС разшири санкциите за руските компании, строили Кримския мост

 

Европейският съюз обяви, че разширява обхвата на санкциите срещу Русия с компаниите, които са получили от държавата договори за строителството на моста до анексирания Крим през Керченския проток.

Решението, взето в понеделник, е публикувано днес в официалния вестник на съюза. В списъка попадат и компании като „Мостотрест и „Стройгазмонтаж“, които са подложени на санкции от САЩ. Те се контролират от Аркадий Ротенберг – един от най-приближените на президента Владимир Путин.

Другите имена са АО „Институт Гипростроймост – Санкт-Петербург“, АО „Судостроительный завод „Залив“, ООО „Стройгазмонтаж – Мост“ и АО „ВАД“.

Решението е взето „в рамките на европейската политика за непризнаване на незаконното анексиране на Крим и Севастопол“. Затова строителството на моста се оценява като „поредното действие, подронващо териториалната цялост и суверенитета на Украйна“.

„Строителството на този мост и официалното му откриване на 15 май 2018 г. са ключови символични стъпки за засилване на контрола от Руската федерация над незаконно анексираните Крим и Севастопол, както и допълнително изолиране на полуострова от Украйна“, се казва още в решението.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio