Съдът отмени решението на правителството за управлението на Пирин заради липса на екооценка

Съдът отмени решението на правителството за управлението на Пирин заради липса на екооценка

Върховният административен съд отмени решение на правителството, с което Министерски съвет одобри спорни промени в действащия план за управление на национален парк „Пирин“. Поправките, приети без екооценка между коледните и новогодишните празници на миналата година, отваряха възможност за сеч и строителство на големи площи от парка и предизвикаха масови граждански протести.

Тричленният съдебен състав се е произнесъл за отмяна на решението на правителството миналия петък (27 юни 2018 г.), пише „Дневник“. Решението на съда подлежи на обжалване пред петчленен състав на съда в 14-дневен срок.

Делото срещу промените в плана за управление на „Пирин“ беше образувано по жалби на две физически лица, на „WWF България“ и на Асоциацията на парковете в България.

Според върховните съдии решението на кабинета, което се обжалва, е взето в нарушение на два закона, като са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

„Не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е изискването за планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда.“ Това е другият ключов мотив на съда за отмяна на решението на кабинета за парк „Пирин“.

Тричленният състав смята също, че административният акт, приет от кабинета, не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно: опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото.

В чл. 2, ал. 2 от този закон изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

Категории Акцент, Икономика, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio