Вето върху високите съдебни такси иска „Демократична България“

Вето върху високите съдебни такси иска „Демократична България“

Президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), иска „Демократична България“.

Съпредседателите на обединението Атанас Атанасов и Христо Иванов настояват държавният глава да упражни това свое правомощие върху текстовете от Закона за изменение и допълнение на АПК. Те твърдят, че с текстовете „се ограничава достъпът до правосъдие на български граждани и юридически лица, недопустимо се ограничава публичността на съдебния процес, създават се предпоставки за осъдителни решения без знанието и без възможност за ответните лица да се защитят, а в редица немаловажни случаи е премахнат контрола за законосъобразност от ВАС по чл. 125, ал. 1 от Конституцията“.

С тези текстове се увеличават съдебните такси в административния процес. „Минималният размер на държавната такса за подаване на касационна жалба за гражданите се увеличава на 70 лв., а юридическите лица, които нямат публични функции – 370лв. За физическите лица увеличението е минимум 4 пъти, а за юридическите лица – над 7 пъти, като може да достигне до 900 пъти“, се посочва в писмото на „Демократична България“ до Румен Радев.

Текстовете, с които се въвеждат се закрити съдебни заседания, при които граждани и медии не се допускат, противоречат на чл. 4, ал.1, чл. 56 и чл. 120 от Конституцията на Република България и чл. 6, § 1 от Европейската конвенция за защита правата на човека, твърдят двамата юристи.

„Рязкото увеличаване на таксите за обжалване на решения на административни органи е в унисон с желанието на управляващите за свръхдържава, която не подлежи на контрол от никого. В българските, а и във всякакви други условия, това води до тотален размах на корупционни схеми, подаръци за олигарсите, и в крайна сметка ще загубим милиарди, а схемите на властта ще доведат до дефицити, повишени данъци и унищожена природа. Защото държавните органи никъде по света не са безгрешни, а напротив – често се поддават на всякакви зависимости. Особено когато знаят, че няма пред кого да отговарят за действията си“, пише още в писмото до президента.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,