Цв. Василев: Вярвам повече на сръбската правосъдна система, отколкото на българския съд

Цв. Василев: Вярвам повече на сръбската правосъдна система, отколкото на българския съд

Семейството ми и аз не сме престъпници, които се крият в Сърбия. Тук сме, защото повече вярваме на сръбската правосъдна система, отколкото на българския съд. Това каза Цветан Василев пред сръбския вестник „Курир“.

В интервюто банкерът говори и за фабриката за стъкло в Парачин. „Що се отнася до фабриката, целта ми е да я спася, а не да я унищожа. Познавам проблемите на завода много добре и знам, че освен фалит, за съжаление, няма друго решение“, казва той.

През септември 2017 г. търговският съд в Крагуевац уважи иска на фирмата “Вексилум Балкан” за стартиране на процедура за фалит на Сръбската фабрика за стъкло в Парачин заради дълг от над 47 млн. евро. Тя беше придобита за 35 млн. евро от фирмите „Рубин“ и „Глас индъстри“ със средства от КТБ.

В интервюто Василев посочва: „През 2011 г. имаше една пещ с производствен капацитет от 50 тона на ден. Сега фабриката разполага с две пещи с капацитет 300 тона на ден. Нашата идея беше да въведем в експлоатация и линия за машинно стъкло, за която платихме осем милиона евро и остана неизползвана“, разказва банкерът своята версия. „Имахме задължение да инвестираме 25 милиона евро, а около 40 милиона евро бяха инвестирани само в оборудване. Предоставихме седем милиона за изплащането на обезщетение за 1000 работници. Трябваше да платим дълга на „Сърбиягаз“ от 35 милиона евро, успяхме да изплатим 26 милиона. Тогава започна атаката срещу моята банка в България и „Глас индъстри“ остана без финансиране.“

Василев е консултант на “Вексилум Балкан” и работи безплатно, както отбелязва самият той в интервюто си.

„Фирмата се контролира от български гражданин, който се съгласи да инвестира 15 млн. евро след производството по несъстоятелност в завода за стъкло, за да го наеме и преструктурира, а след това да започне да продава, за да получи по-висока цена“, казва още Василев в интервюто за „Курир“.

Категории ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio