Огненият ад в Гърция взе 79 жертви, 2000 са опожарените къщи

Огненият ад в Гърция взе 79 жертви, 2000 са опожарените къщи

Работи се по версия за умишлен палеж с цел разчистване на терени за строеж

 

Според последните официални данни жертвите на пожарите в Гърция вече са 79, пострадалите са 187, съобщава „Франс прес“. Пожарникарите продължават днес издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в района на гръцките курорти Мати и Рафина.

Говорителят на посолството на Гърция в София Мария Тирополи поясни, че в тези райони повечето почиващи са местни хора и много по-малко чужденци. Също потвърди, че там няма условия за туризъм, а унищожените от пожарите къщи вече са около 2 хиляди.

Определено като „национална трагедия“ от медиите в страната, бедствието сполетя района, намиращ се източно от Атина, в понеделник следобед. Заради ветрове със скорост 100 км/ч огънят бързо се разпространи и обхвана Мати, изгаряйки стотици жилищни сгради.

Васил Иванов, временно управляващ посолството на България в Атина обяви пред БНТ, че няма информация за други пострадали българи освен 73-годишната Елена Иванова, която едва се е спасила от огъня.

От общо 187 хоспитализирани 82 души останаха вчера вечерта в болница, от които 10 са в сериозно състояние. Сред тях има и 11 деца, които са без опасност за живота.

Поне 6 души са се удавили. Около 715 са били евакуирани с военни и частни плавателни съдове до пристанището в Рафина. Премиерът Алексис Ципрас обяви тридневен национален траур.

Положението продължава да бъде критично. Изключително бързото разрастване на пожара вчера едновременно в 14 огнища на 3 успоредни фронта в източната част на Атика, както и скоростта на вятъра, която на моменти достигаше до 9-а степен по скалата на Бофор (около 80 км/ч), създадоха изключително трудни оперативни условия за силите на пожарната, които провеждат въздушни и наземни операции по гасенето.

Кораби на бреговата охрана, както и части за подводни мисии извършват постоянно наблюдение на бреговата ивица с цел откриване на хора, които евентуално биха били блокирани на сушата, а до момента са евакуирани общо 715 души, основно от района на селището Мати. Бяха мобилизирани общо 12 кораба на бреговата охрана, както и 30 частни съда, които помагат в издирвателните, спасителните и евакуационните операции. Също така служителите на бреговата охрана в сътрудничество с областната управа на Атика и Министерството на инфраструктурата се погрижиха за пренощуването на всички евакуирани и спасени хора.

Почти всички пожари в Гърция вече са овладени. Броят на изчезналите лица е много голям, съобщи кореспондентът на БНР.

„Двата най-засегнати града приличат на разрушени след война. Тиражират се две версии – едната е умишлени палежи, целящи дестабилизация на страната. Само за едно денонощие 47 пожара горяха в Гърция. Другата версия, която е по-вероятна, е да са запалени умишлено боровите гори, за да може да се строи на тези места.“

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio