Тръмп ще отнеме достъпа до секретна информация на свои опоненти от ФБР и ЦРУ

Тръмп ще отнеме достъпа до секретна информация на свои опоненти от ФБР и ЦРУ

 

Американският президент Доналд Тръмп обмисля да отнеме разрешителното за достъп до секретна информация на свои опоненти. Мярката ще засегне бившия директор на ЦРУ Джон Бренан и още пет длъжностни лица, заемали ключови позиции, съобщи БНР.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че президентът „проучва механизмите“ за отнемане на достъпа на шест длъжности лица, които са се занимавали с националната сигурност, включително и на бившия директор на ЦРУ Джон Бренан.

Сред засегнатите ще са още бившият директор на ФБР Джеймс Коми, бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър, бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън, бившият съветник по националната сигурност Сюзън Райс и Андрю Маккабе, който до март беше заместник директор на ФБР.

Сандърс коментира, че те са „политизирали своите позиции и в някои случаи са си осигурявали приходи от обществените услуги и разрешенията за сигурност, с които са работели”.

“Факт е, че хората с разрешения за достъп до секретна информация сеят безпочвени обвинения за неподходящи връзки на администрацията на Тръмп с Русия и правят внушения с нулеви доказателства“, каза тя.

Напоследък се засилиха призивите от страна на депутати републиканци да бъде отнето разрешителното за достъп до информация на Джон Бренън, който яростно критикуваше срещата на президента Тръмп с руския му колега Владимир Путин.

Бившите директори на ЦРУ и други висши държавни служители в областта на националната сигурност обикновено имат право да запазят разрешителните си поне за известно време, за да бъдат в състояние да съветват своите наследници. Но тази практика е на път да се промени.

 

 

Категории ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio