И Борисов разпореди промени в закона за приватизация

И Борисов разпореди промени в закона за приватизация

Това става 26 минути, след като президентът Румен Радев наложи вето на поправките

 

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на парламентарната група на ГЕРБ „да изработи и внесе нова поправка в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол“, с която „да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна“.

Съобщението от парламентарната група на ГЕРБ за разпореждането на лидера й идва 26 минути след като прессекретариатът на президента Румен Радев съобщи, че държавният глава е наложил вето на приетите миналата седмица разпоредби. Президентът възразява срещу промените, с които със задна дата срокът за ангажиментите на купувача на държавна собственост се съкращава от 10 на 5 години.

Измененията бяха внесени от депутати от „Обединените патриоти“ – „Атака“ и ВМРО, а вицепремиерът Валери Симеонов (лидер на третия участник в патриотичната коалиция НФСБ) ги свърза с интересите на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Симеонов дори заплаши, че НФСБ ще напусне управляващата коалиция, ако законът бъде приет.

„Задължение е да запазят 1 300 000 тона плавателни съдове. Толкова водоизместимост трябва да имат корабите, които да останат до 10-тата година. След приватизацията започва едно лудо рязане за скрап на кораби и в крайна сметка тонажът на корабите се намалява до 900 хил. тона“, обясни тогава пред БНТ Валери Симеонов.

С приетите миналата седмица промени обаче срокът, в който приватизаторите на БМФ трябва да изпълняват тези условия, беше намален на 5 години. Така на тях няма да им се налага да плащат неустойката от 58 млн. лв, защото за тях срокът ще е приключил преди повече от 4 години.

От днешното съобщение на ГЕРБ се разбира, че премиерът Борисов очаква нови текстове, които „категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори“.

„Новите текстове трябва категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори“, пишат от пресцентъра на ГЕРБ.

 

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio