ГЕРБ ще подкрепят ветото, но няма да вкарват промени

ГЕРБ ще подкрепят ветото, но няма да вкарват промени

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов твърди, че поправките нямало как да важат за стари договори

 

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ няма да внесат нови промени в закона за приватизацията, както по-рано днес поиска премиерът Бойко Борисов от парламентарната група. Те ще подкрепят ветото на президента Румен Радев върху промените, с които ангажиментите на купувача по приватизационни договори намаляват от 10 на 5 г. със задна дата. Това обяви зам.- председателят на партията Цветан Цветанов в парламента на извънреден брифинг, който закъсня с 1 час.

След като обясни, че ГЕРБ се води единствено от обществения интерес, Цветанов разказа за среща при премиера Бойко Борисов в понеделник, на която е било взето решение да се променят текстовете от закона, заради които има „спекулации, че са лобистки“.

След ветото на президента обаче законодателната инициатива на ГЕРБ се обезсмисляла и заради това депутатите от управляващата партия ще се съобразят с мотивите на ветото и ще го подкрепят.

Още утре председателят на парламента Цвета Караянчева ще съобщи за ветото в залата. Очаква се още същия ден да се проведе извънредно заседание на комисията по икономика, на което то да бъде обсъдено. Комисията трябва да подготви доклад и да представи мотивите за ветото преди да бъде гласувано то в пленарната зала.

Според ГЕРБ с приетите текстове не са се променяли ангажименти по вече сключени договори. Те обаче искали да пресекат спекулациите и политическите говорения по темата.

Трябва да говорим с нашите коалиционни партньори, трябва да прекратим всякакъв вид нападки, каза още Цветанов.

От ГЕРБ обясниха още, гласували първоначалния вариант на промените, окачествени от мнозина като лобистки, защото текстовете са били подкрепени в ресорната комисия, а принципът бил в зала да се гласува подкрепеното от комисия.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов продължи да настоява, че приетите миналата седмица промени всъщност няма как да важат за стари договори.

„Може би президентът е имал изпреварваща информация за заседанието при премиера и затова е избързал с налагането на ветото”, коментира Цветанов, но добави, че е добре, че има наложено вето.

 

Категории Акцент-2Етикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio