Тръмп покани Путин в САЩ есента

Тръмп покани Путин в САЩ есента

Шефът на разузнавателните служби на САЩ научи новината от журналистка

 

Директорът на американските разузнавателните служби Дан Коутс научи с изненада, че руският президент Владимир Путин е бил поканен в САЩ наесен, предаде агенция „Асошиейтед прес“.

Коутс участваше във форум по сигурността в Аспен, Колорадо, където трябваше да говори по време на дискусия. Точно в този момент дойде новината за поканата. Модераторката на дискусията журналистката от Си Ен Би Си Андреа Мичъл се намеси в разговора и съобщи новината. Коутс заяви, че това е новина за него. „Повторете, моля“, каза той и постави ръка на ухото си. После пое дълбоко въздух и продължи с думите: „Е, добре. Това ще е нещо специално“, каза той и предизвика смях сред публиката.

По време на дискусията Коутс призна, че дори той, макар и да е поставеният от президента Тръмп шеф на разузнавателните служби, не знае какво е говорено на срещата на четири очи между американския и руския президент.

Той направи това изненадващо признание в първото си публично изказване, след като опроверга изразените от президента съмнения във връзка с оценката на американските специални служби, че Русия се е месила в изборите през 2016 г.

На дискусията в Аспен Коутс деликатно избягваше темата за всякакъв възможен конфликт с президента, но беше прям за някои от опасенията си. Той заяви, че му се иска Тръмп да е бил говорил различни неща след срещата си с Путин в Хелзинки.

Коутс, който е натоварен със задачата да ръководи дейността на 17-те разузнавателни служби на САЩ, добави, че ако е бил потърсен, е щял да посъветва Тръмп да не се среща на четири очи с Путин само в присъствието на преводачи. „Не това ми е ролята. Не това ми е работата. Нещата са такива, каквито са“, каза Коутс. „Не знам какво се е случило на онази среща.“

В понеделник той побърза да излезе с позиция, след като президентът, изглежда, даваше предимство на руската версия, отричаща да е имало намеса в изборите. Тогава директорът на националното разузнаване потвърди оценката на американските служби за руската намеса, както и че Москва продължава с опитите си да подрони устоите на демокрацията в САЩ.

Коутс, който от години критикува Русия, се налагаше да влиза в сблъсък с прокремълските изявления на Тръмп, което постави шефа на разузнаването в деликатно положение, отбелязва агенция „Асошиейтед прес“. На въпрос как се справя с противоречивите изказвания на Тръмп за Русия Коутс заяви: „Сам съм си избрал тази работа“.

През 2014 г. бившият сенатор републиканец получи забрана да посещава Русия, защото се противопостави открито на анексирането на Крим. Откакто през март 2017 г. Тръмп го назначи за шеф на разузнаването, той продължи да бие тревога за Русия.

Коутс заяви, че разбира какво е казал президентът, когато през седмицата е отбелязал, че „други“ може да са виновни за опити за намеса в изборите в САЩ, защото и други противници разполагат с такива възможности. Но Коутс застана твърдо зад оценките на службите и заяви, че е „безспорно“, че Русия играе водеща роля в този вид намеси.

„По същество те са тези, които се опитват да подронят нашите основни ценности и да ни разделят със съюзниците ни“, заяви Коутс. „Те са тези, които се опитват да сеят хаос в нашия изборен процес.“

Както и други представители на правителството на Тръмп, участващи във форума в Аспен, Коутс също беше попитан дали обмисля да подаде оставка. Той не отговори директно на въпроса. По другите обсъждани на форума теми Коутс заяви, че само времето ще покаже дали Северна Корея ще бъде готова да се откаже от програмата си за ядрени оръжия.

Коутс беше попитан и дали отравяния с нервнопаралитични вещества като тези във Великобритания, за които са обвинявани руснаците, са възможни и в САЩ. „Това си е риск“, каза Коутс за отравянията, за които Русия отрича да е отговорна. „Руснаците правят дръзки неща, необичайни неща. Ако си мислите, че руснаците се опитват да бъдат добър съсед – ето такива неща правят все още те“, заяви той.

За Китай Коутс посочи, че САЩ трябва да решат дали Пекин е „истински противник или легитимен конкурент“. По думите му и в двата случая Вашингтон трябва да застане категорично срещу усилията на Китай да краде промишлени тайни и научни изследвания.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio