ГЕРБ прокараха набързо лобистки закон в полза на Домусчиев и Пеевски

ГЕРБ прокараха набързо лобистки закон в полза на Домусчиев и Пеевски

Публикувано на Категории Акцент, Пари Сподели

Експресно, без мотиви и без оценка за ефектите от въвеждането му депутатите от ГЕРБ прокараха лобистски промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които със задна дата се опрощават следприватизационните ангажименти на подбрана група. Сред тях попадат собствениците на БМФ братята Кирил и Георги Домусчиеви, както и официално неизвестният приватизатор на „Българтабак холдинг“, за който ноторно известен факт е, че се притежава от ДПС депутата Делян Пеевски.

Тъй като поправките са скандално лобистки беше нужен специален цирк, който Народното събрание разигра.

Текстовете първоначално бяха предложени от двама депутати от „Атака“ и ВМРО, които впоследствие уж се разколебаха. Емил Димитров-Ревизоро дори поиска да изтегли предложението си, но водени от председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, ГЕРБ ги подкрепиха при окончателното решение в зала.

Текстът на поправката гласи, че правомощието на Агенцията за приватизацията да разсрочва поети с приватизационен договор ангажимент се прилага и за договори, по които няма непогасени плащания за неустойки за неизпълнени през първите 5 години следприватизационни задължения.

Представителите на уж опозиционната БСП не взеха участие в дебата, а от ДПС и „Воля“ гласуваха „за“. Критики имаше единствено вицепремиерът Валери Симеонов и затова 10 депутати от патриотите гласуваха против.

В началото на дебата депутатът от НФСБ Борис Ячев обясни, че предложенията могат да засегнат хипотетично три големи сделки – продажбата на „Булгартабак”, киноцентъра в Бояна и „Български морски флот”. При БМФ следприватизационните ангажименти са с 10-годишен срок и изтичат в края на тази година, припомня „Сега“. От сайта на Агенцията за приватизация ставало ясно, че не са били изпълнени. В заключение Ячев поиска разглеждането на текстовете да бъде отложено или направо да не бъдат подлагани на гласуване, тъй като излизали извън обхвата на конкретния законопроект, който засяга изграждането на електронна платформа на агенцията.

Според Данаил Кирилов подобни искания били невъзможни за изпълнение. „Въвежда се нов способ за приватизационна процедура и има логика в този контекст да се обсъждат и отделни елементи на договорите, които са резултат на тази процедура”, каза Кирилов.

При разглеждането на предложението на Емил Димитров-Ревизоро депутатите на Симеонов директно обявиха, че става въпрос за лобизъм в полза на Домусчиеви. „Разпоредбата предвижда обратно действие, което е недопустимо. Нямаме в тази разпоредба конкретно описание на последиците, които ще настъпят в този случай, и водим до хаос и несигурност в стопанския оборот и специално по отношение на приватизационните договори”, посочи Христиан Митев от НФСБ. А съпартиецът му Йордан Апостолов предупреди, че промените ще засегнат много други сделки, за които парламентът дори и не подозира в момента. „Не можем да обслужваме частни икономически интереси по толкова ярък и грозен начин. Подаряваме на олигархията в България десетки и стотици милиони левове”, заяви Апостолов.

„Не съм съгласен, че се придава обратно действие, а се регулират заварените правоотношения“, скочи отново Данаил Кирилов, който защитаваше законопроекта вместо неговите вносители.

Според Валери Симеонов поправките пряко облагодетелстват бизнесмените братя Домусчиеви, помагайки им да избегнат неустойки в размер на 58 милиона лева заради неизпълнени от тях ангажименти по приватизационната сделка за дружеството „Български морски флот“ (БМФ). „Като гледам каква е организацията на цялата работа, това ми напомня един хитов американски филм – „Спасяването на редник Райън“. В случая „Спасяването на редник Киро“ – ето за това нещо работи коалицията. Ако това стане, аз не виждам бъдеще в тази коалиция въобще от тук нататък“, заяви по-рано през деня Симеонов пред БНТ.

От лобистката промяна могат да се възползват и други приватизатори с поети в договори ангажименти за над 5 години. Такива са например „Булгартабак холдинг“, свързван с Делян Пеевски от ДПС, и бъдещият му партньор във вестниците „Ню имидж“, които купиха киноцентъра в Бояна и се задължиха да не продават земята 20 години.

Снимка: Сергей Антонов

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio