Ще принесем ли в жертва още един поет?

Ще принесем ли в жертва още един поет?

 

Д-р Мариана Кирова

Той едва говори, той вече шепти, но гласът му е твърд: „Няма да отстъпя, нали ме познаваш!“. Знам, че няма да отстъпи Босия, но не виждат ли това всички власти в държавата на 35-я ден от неговата стачка?  И какво значение има за един министър кога ще си подаде оставката, днес или след месец-два? Има ли значение една предизвестена оставка пред живота на един поет! Няма никакво значение! Освен ако този министър не иска да остави опозорено името си в историята.

Защото и след 100 години ще се знае името на Николай Колев-Босия, тъй като ще останат неговите стихове. В тях той написа българския преход. Друг не го е направил, тъй като за това трябват две неща – и да си го изстрадал, и да имаш талант. Босия има и двете. През неговата поезия ще се чете духа на времето, на българската история от края на XX век.

Това го казвам най-отговорно като литератор.

Преди 28 години, през лятото на 1990 г. , се запознах с него. Скандален беше и тогава този човек, скандален, безпардонен  и честен. Беше излязъл от затвора преди месеци и се възстановяваше. Не влезе в никаква форма на власт, не стана депутат, не стана министър. Стана острие за всичко неморално, заради което днес сме на последно място в Европа. Не приемаше колаборацията. Но винаги обсъждаше разумния компромис. До сега, когато каза „баста“! Заради властовата надменност.

Уважаеми депутати и министри!

Вие сте на тези места благодарение на хора като Босия, които лежаха по затворите и които после се бореха и със своите, за да бъдем днес и в НАТО, и в ЕС.  В „триъгълника на властта“  – парламента, министерския съвет и президентството, нямаше да можете да минете и като пешеходци, ако не се бяха разместили политическите пластове заради луди глави като Босия! Въобще не важат парите ви пред една голяма идея на справедливост за цял един народ! И този човек стоя цял месец пред парламента вие да го приемете!

Председателят на парламента Цвета Караянчева накрая отиде да му предлага анкетна комисия. Босия съгласи ли се да спре стачката си, като я направите?Той и сега, след като я формирахте, продължава гладната си стачка. Утре със сетни сили ще дойде на тази комисия да ви представи документи и въз основа на тях да иска оставката на транспортния министър.

Чуйте какво ще ви каже поетът. Преодолейте обетоваността си във власта, защото това, което той говори днес, утре ще ви го кажат много гневни хора.Те вече започнаха днес.

Босия се бори за морална кауза. И някак не е припознат и от десните партии – при него няма лустро. Той се изразява недипломатично за редица истини – и преди , и сега. Защото и за десните знае много. То такъв човек как да го оставиш без контрол? Беше през всичките години острие за своите – колко свои, колко подставени, друг въпрос. Те, другите, подставените, и сега няма да го оставят, ще се прилепят до изнемощялото му тяло, за да употребят неговия ореол.  Те си мислят, че са невидими, че са много тайни, но сенките им прозират.

И в СДС беше така в началото, но идеята беше да се премахне диктатурата. А в крайна сметка е важна идеята, а не вредителите й.

Затова нека властта се смири и чуе какво казва този човек. Това за всички ще бъде от полза. Тази справедливост, за която Босия говори, няма да стане веднага, но непременно ще стане.

Но дотогава ще принесем ли в жертва още един поет?

 

Категории Коментар, МненияЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio