Тръмп заяви, че не е искал да каже това, което каза в Хелзинки

Тръмп заяви, че не е искал да каже това, което каза в Хелзинки

Казах думите „би била“ (‘would) вместо „не би била“ (‘wouldn’t), уточни американският президент

 

След срещата с президента на Русия Владимир Путин американският президент Доналд Тръмп изрази учудването си от вълната критика в САЩ. Медиите отвъд океана определиха тази среща като победа за Русия, тъй като американският президент не се е държал подобаващо с държавния глава на една неприятелска страна. Тръмп веднага поискал стенограма от разговорите си с руския президент и заяви днес, че се е изразил погрешно на съвместната пресконференция в Хелзинки, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Тогава американският президент заяви, че не вижда защо Русия би се намесвала в изборите в САЩ през 2016 г. Днес обаче пред репортери в Белия дом каза, че е имал предвид обратното – не виждал защо да не се е намесила.

Казах думите „би била“ (‘would) вместо „не би била“ (‘wouldn’t), уточни Тръмп пред репортери в Белия дом повече от 24 часа след думите си редом с Путин. „Изречението трябваше да е: „Не виждам причина, поради която не би била Русия“, допълни той.

Ново изследване на агенция Ипсос показва, че повече от половината американци не одобряват политиката на Тръмп към Русия. 55% от запитаните са отговорили отрицателно на въпроса дали одобряват политиката на Тръмп към Руската федерация, а 37% подкрепят действията му. Изследвано е и отношението на американците спрямо Русия. За 38% от тях Руската федерация е „враг“, почти за толкова тя е „съперник“, а за едва 8% е „приятел“.

На общата пресконференция с руския президент, републиканецът Тръмп бе запитан вчера дали вярва на заключението на разузнавателните агенция на САЩ, че Русия се е намесила в изборите, за да му помогне да победи кандидатката на демократите Хилари Клинтън. Тръмп отговори, че не е убеден, че това е била Москва.

„Не виждам никаква причина това да е така“ (I don’t see any reason why it would be). След това той добави: „Президентът Путин беше извънредно категоричен и силен в отричането си днес“, припомня думите на Тръмп Ройтерс.

Американците се чувстват обидени и разочаровани от отказа на президента Доналд Тръмп да постави ясно и категорично пред руския си колега Владимир Путин въпроса за руската намеса в президентските избори в САЩ. Нещо повече, мнозинството граждани смятат, че с бездействието си и думите, изречени на пресконференцията, Тръмп е предал националните интереси и е допуснал очерняне на американските разузнавателни служби.

Категории АкцентЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio