България спечели пет медала от олимпиада по математика

България спечели пет медала от олимпиада по математика

Страната ни е в топ 5 на Европа

 

Между 3 и 14 юли в Клуж-Напока, Румъния, се проведе най-престижното състезание по математика за ученици – 59-тата Международна олимпиада по математика. В състезанието участваха 615 ученици от 109 страни.

Българският отбор традиционно се представи много добре, спечелвайки 5 медала: един златен, три сребърни, един бронзов, както и една почетна грамота. В отборното класиране България е на 21-о място, а в рамките на Европейския съюз – на 5-о.

Нашите ученици спечелиха следните отличия:

  • Борислав Антов, 11 кл., СМГ – 31 т., златен медал
  • Кирил Бангачев, 12 кл., СМГ – 25 т., сребърен медал
  • Константин Гаров, 12 кл., ППМГ Бургас, 29 т. сребърен медал
  • Иван-Александър Мавров, 11 кл., СМГ – 30 т., сребърен медал
  • Атанас Динев, 12 кл., ППМГ Бургас – 19 т., бронзов медал
  • Кристиян Василев, 11 кл., ПЧМГ -12 т., почетна грамота

Ръководители на отбора са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Иванов.

Заключителната подготовка на отбора се проведе в Пампорово от сътрудници на Института по математика и информатика на БАН, Факултета по математика и информатика на СУ и други институции и на съвместен лагер-сбор с отборите на Румъния и САЩ в Бущени, Румъния, където лекциите бяха изнесени от ръководствата на трите отбора.

„Подготовката е постоянна, а не за някое конкретно състезание. Решаваме задачи както сами, така и с преподавателите си. Всички тези медали ни носят много гордост. Изключително приятно е да срещнеш връстници, които са също толкова заинтересовани от математиката“каза Кирил Бангачев пред телевизия „България он еър“.

Антов изтъкна, че страната ни е в Топ 5 в цяла Европа по математика.

„Системата в България работи добре. Стараем се да не изпускаме талантите. Ние имаме уважението на всички останали страни. Опитваме се да поддържаме тази традиция“обясни ръководителят на двамата медалисти Емил Колев.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio