Сръбският патриарх открито заплашва главата на БПЦ

Сръбският патриарх открито заплашва главата на БПЦ

Гневът на Ириней е заради опита на БПЦ да помогне за уреждане на статута на македонската църква

 

Македонският специализиран информационен сайт религия.мк публикува „скандалното писмо на Сръбския синод“ до Българската православна църква (БПЦ), съобщава БГНЕС.

Публикувано е и факсимиле от писмото и се уточнява, че е „получено от източници от Сръбската патриаршия“.

„Сръбският патриарх Ириней използва обидни и заканителни изрази както към българския патриарх Неофит, така и към Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, подчертават от религия.мк.

Ириней открито се противопоставя и заплашва главата на българската църква при опита БПЦ да помогне за разрешаване на кононичния статут на МПЦ- Охридска архиепископия. Според Ириней „опитите на БПЦ да помогне на МПЦ-ОА и да бъде нейна Църква-майка“ ще нанесат щети на отношенията между двете сестрински църкви“.

Писмото е изпратено на 17 април тази година. Миналата есен Македонската православна църква – Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква – майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия за уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан.

В началото на месец януари в Св. Синод на БПЦ се проведе среща с архиепископ Стефан – главата на МПЦ- ОА и няколко митрополити. На Великден България даде и благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално.

Съвсем неочаквано и в противоречие на всички нейни стъпки от ноември месец 2017 г. на 14 май Св. Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празнествата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се проведе на 28 май в Охрид, Р Македония.
 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio