Лидери в НАТО се събраха извънредно заради ултиматум на Тръмп

Лидери в НАТО се събраха извънредно заради ултиматум на Тръмп

Вашингтон заплашил да напусне Алианса, ако не бъде прието настояването му за вдигане на 4% от БВП на разходите за отбрана

 

Лидерите на НАТО се събраха днес на непланирано спешно заседание в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отново поиска от съюзниците незабавно да увеличат военните разходи, съобщав АФП, цитирайки дипломатически източници.

Според кулоарните слухове американският президент заплашил Вашингтон да напусне Алианса, ако не бъде прието настояването му за вдигане на 4 процента от БВП на разходите за отбрана в държавите членки на НАТО. В първия ден на срещата на върха на НАТО Тръмп повдигна въпроса пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, посочвайки, че САЩ плаща, за да защитава Европа, докато Германия прави бизнес с Русия.

И днес Тръмп повтори искането си, настоявайки разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП сега, вместо през 2024 г., както беше планирано на срещата в Уелс през 2014 г. Тръмп настоява разходите да достигнат до 4% от БВП.

Пред АФП дипломатически източник е отказал да коментира дали Тръмп е заплашил да изтегли САЩ от Алианса. Пред Ройтерс обаче два източника от НАТО казали, че той не е отправял такава заплаха.

На извънредното заседание днес Тръмп е разкритикувал Германия и канцлера Ангела Меркел, след като предния ден нарече Берлин „пленник на Русия“ заради сделката за газопровода „Северен поток 2“ и недостатъчните разходи за отбрана.

Тръмп спомена няколко страни, особено Германия, казал първият източник, като добавил, че имало „остър език с повтарящо се споменаване на Германия“ и дори нейния канцлер „наричайки я Ангела“.

Тръмп обаче обяви за „победа“ срещата на върха на страните от НАТО, ден след като предизвика смут сред европейските си колеги с остри коментари за приноса им към алианса особено в германските издания.

Тръмп се обърна с по-мек тон към европейските съюзници, които вчера критикува за ниските разходи, заделяни от тях за отбрана като част от брутния им вътрешен продукт, и се въздържа да поиска от тях „веднага“ да увеличат бюджета си в този сектор.

Преди да отпътува за Великобритания, той каза, че другите страни са се съгласили да увеличат разходите си за отбрана по-бързо от досега обещания от тях срок (2024 г.), по-малко от 24 часа след като обвини повечето европейски държави, че не заделят достатъчно голям дял от брутния си вътрешен продукт.

Пред медиите той каза, че би бил много недоволен, ако другите страни не увеличат значително разходите си (и е дал на съюзниците да разберат отношението му по въпроса), но независимо от всичко САЩ запазват „много силния си“ ангажимент към НАТО.

„НАТО е много по-силен съюз, отколкото беше преди два дни“, а увеличаването на разходите на страните членки за отбрана по никакъв начин няма да помогне на Русия, продължи държавният глава.

Макар президентът на САЩ да може да напусне НАТО без одобрение на конгреса, тази стъпка не е необходима, каза още Тръмп, който по време на предизборната си кампания нарече алианса „остаряла“ организация, а с коментарите си, откакто бе избран на поста, постоянно предизвикваше въпроси за трансатлантическата солидарност.

Тръмп повтори, че не харесва газопровода „Северен поток-2“ , който ще захранва Германия с още руски газ и който даде повод на президента да обвини Берлин, че е силно зависим от Москва заради енергийните доставки и други фактори.

Днес обаче Тръмп си спести острите критики към Германия и каза, че изпитва „голямо уважение“ към нея. По-рано „Ройтерс“ съобщи, че на срещата на лидерите президентът е шокирал присъстващите в залата, обръщайки се към германския канцлер Ангела Меркел в разрес с протокола: „Ангела, трябва да направиш нещо за това.“

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio