Гърция изгони двама руски дипломати

Гърция изгони двама руски дипломати

Служителите от руската мисия са обвинени в незаконно събиране и разпространение на информация и в опити за подкупване на гръцки чиновници

 

 

 

 

Властите в Гърция експулсираха от страната двама руски дипломати. На още двама сътрудници на дипломатическата мисия е забранено да влизат в страната, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“. Изданието назовава поименно единият – Виктор Яковлев. В списъка на сътрудниците на сайта на посолството името му не се появява.

Руските дипломати са обвинени за намеса във вътрешните работи на Гърция и действия, заплашващи националната сигурност. Изданието уточнява, че става дума за незаконно събиране и разпространение на информация, а също така за опити за подкупване на гръцки чиновници.

Отбелязва се, че Москва прави опити да разшири влиянието си сред държавните служители и духовенството, в това число и чрез Императорското православно палестинско общество, а също така са се намесвали в спора около името на Македония.

Руското външно министерство засега не е коментирало действията на Атина.

През март тази година Гърция не се присъедини към масовото изгонване на руски дипломати от западните страни. Атина заяви, че ще изчакат резултатите от разследването на отравянията на Сергей и Юлия Скрипал.

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio