СБЖ: Омерзени сме от наглостта на депутатите за закона „Пеевски“

СБЖ: Омерзени сме от наглостта на депутатите за закона „Пеевски“

 

Съюзът на българските журналисти  изразява дълбокото си  възмущение от внасянето на законопроекта „Пеевски“ и зачестилите в последните месеци нарушения на правата на журналистите и свободата на словото, между които уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

Докато в национални и регионални медии вървят уволнения и не се плащат заплати, депутатите приемат прибързано безсмисления законопроект на Делян Пеевски и други депутати от ДПС, който „не показва ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата“.

В позицията на Управителния съвет на СБЖ се казва още: „Омерзени сме от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при явен конфликт на интереси в изгода на Делян Пеевски, не служат на обществения интерес и унижават журналистическата професия“, се казва в изявлението.

„Преди повече от година внесохме в Комисията по култура и медии към Народното събрание предложения за законодателни инициативи, които защитават журналистическата професия. Все още не сме получили отговор от българските законодатели за съдбата на нашите предложения“, пише съюзът като напомня, че междувременно предложенията на депутатите от ДПС са одобрени на първо четене.

Нима ще допуснем българската журналистика да бъде жертвения агнец на властта, пита риторично Съюзът на журналистите и припомня думите на големия български публицист Йосиф Хербст: „Да се спасява страната е едно, а да се спасява правителството е друго. За спасяването на страната може да се пожертва едно правителство. За спасяването на което и да е правителство обаче не може и не бива да се жертва страната.“

Управителният съвет на СБЖ ще информира Европейската и Международната организации на журналистите за проблемите и организира тази журналистическа дискусия за защита правата на журналистите и свободното слово.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio