Иво Инджов: Всеки протест трябва да бъде подкрепян

Иво Инджов: Всеки протест трябва да бъде подкрепян

Иво Инджов,
Експерт по политически комуникации

 

Всеки един протест, ако не е замислен с цел да манипулира общественото мнение, да лови риба в мътна вода и т.н., трябва да бъде подкрепян. Друг е въпросът дали той може да увлече обществена подкрепа. Но най-важното за всеки един протест е каква кауза иска той да постигне, срещу какво се бори или за какво се бори. Това трябва да е на първо място и след това вече – какви са формите на протеста и кой протестира.

Всеки има право да протестира, както намери за добре. Протестът е форма на свобода и изразяване. Американците като една от ексцентричните  въздействащи форми на протест прилагат изгаряне на националното знаме – нещо, което в България, доколкото ми е известно, е подсъдно, попада под ударите на Наказателния кодекс. Формата на протест, дори и да е ексцентрична, някой път ускорява решаването на дадена кауза. Именно в демокрацията, когато има толкова много възможности за протестиране, много пъти чуваемостта за протест клони към нула, особено в страна като България, където и управляващи, и политическата класа са много дебелокожи и те не се впечатляват много нито от това, че пристъпват каноните на политическия морал, нито че попадат под медийна критика или негодувание във Фейсбук.

Някой път някоя ексцентрична форма или форма, която позволява стигане докрай на протестната мисия, води до обръщане на внимание на същинския проблем. Ние трябва да уважаваме всички форми на протест, стига да не са насилствени.

Когато няма чуваемост, всеки човек може да избере различни форми на протест. А гладните стачки – защо, те давата някой път резултат. Махатма Ганди – идеологът на мирната съпротив в Индия, която завършва през 1947 г. с обявяването на независимостта на Индия, от Британската империя – това са 13 гладни стачки и са част от неговата политическа кариера.

 

Мнението е изразено в предаването „12 + 3“ на БНР.

Категории Коментар, МненияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio