Британски хулиган изтърпя присъдата си за убийство преди да влезе в сила

Британски хулиган изтърпя присъдата си за убийство преди да влезе в сила

ВКС осъди Мейсън Кристофър на 4 години затвор за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана

 

Британският футболен хулиган Мейсън Кристофър изтърпя в ареста присъдата си от 4 години затвор за убийството на абитуриента Емил Ботев още преди да е влязла в сила. От Върховния касационен съд (ВКС) съобщиха днес, че окончателно е потвърдено решението на Софийския апелативен съд, който през март осъди Кристофър на 4 години затвор за убийството на Ботев при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, съобщава правният сайт news.lex.bg.

Емил Ботев беше убит на 10 юни 2014 г. при масово сбиване между две групи младежи в столичния кв. „Горубляне“. Англичанинът, който пребивавал постоянно в България, бил повикан да се включи в мелето и пристигнал от кв. „Дружба“, като бил единственият въоръжен с нож участник в боя. Според обвинението той е нанесъл удари с нож в сърцето и корема на Ботев, от които момчето е починало, въпреки че е било откарано в болница от свои приятели.

Още на 11 юни 2014 г. Кристофър е арестуван и остана зад решетките до края на делото. По информация на „Лекс“, чужденецът ще бъде освободен, след като ВКС отказа да увеличи наказанието му от 4 години затвор, което той вече е изтърпял. Адвокатите на роднините на починалия Ботев и прокуратурата искаха Кристофър да бъде признат за виновен за умишлено убийство или поне да бъде увеличено наказанието му.

Делото в Софийския градски съд (СГС) приключи за по-малко от година и през март 2015 г. англичанинът беше осъден на 4 години затвор, като първата инстанция също прие, че той е действал при превишаване пределите на неизбежната отбрана. След това присъдата беше потвърдена от САС, но върховните съдии два пъти връщаха делото за ново разглеждане. Преди 4 месеца апелативният съд потвърди наказанието от 4 години затвор, но увеличи на 200 000 лева обезщетенията, които Кристофър трябва да плати на родителите на убитото момче.

Всички инстанции бяха категорични, че чужденецът се е отбранявал при фаталния инцидент. Той е бил преследван и бит от групата, в която е бил Ботев, като сблъсъците между младежите се развили на няколко места в Горубляне. Накрая Ботев подгонил Кристофър, настигнал го и тогава чужденецът се обърнал и го наръгал с ножа си. В решението на ВКС се казва, че ясно са установени и травмите, които е имал англичанинът, като той самият е казал, че е бит с метални пръти. Върховните съдии обаче подчертават, че „някак е пропуснато да се прояви достатъчно усърдие за намиране и изземване на пръти, с които подсъдимият твърди, че е бил бит от преследвачите си“.

Според съда целта на групата младежи, в която е бил убитият, е била да догонят и да се саморазправят с Кристофър, след като веднъж вече са се били с негови приятели и са надделели в сблъсъка. ВКС е съгласен, че Кристофър е действал умишлено, но това според съда не е основание да не бъде съден за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

„Тази разпоредба позволява наличие на умисъл на действията при осъществяване на активна защита срещу непосредствено противоправно нападение, в конкретния случай срещу личността на дееца“, се казва в решението на съдиите Галина Захарова – председател на състава, Теодора Стамболова – докладчик по делото, и Татяна Кънчева. В хода на делото стана ясно, че британецът е с чисто съдебно минало, но срещу него има висящи дела за футболно хулиганство.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio