Британският министър за Брекзит напусна кабинета на Мей

Британският министър за Брекзит напусна кабинета на Мей

Публикувано на Категории Акцент, Планета Сподели

 

Министърът, който отговаря за Брекзит в британското правителство Дейвид Дейвис подаде оставка и донесе поредното сътрсение за правителството на премиера Тереза Мей. В писмо до премиера Дейвис критикува необичайно остро подхода на Мей в преговорите с Европейския съюз и предупреждава, че тя е поставила Лондон в позиция, от която не може да се постигне пълна независимост на икономиката от ЕС.

Дейвис обясни оставката си, заявявайки, че националният интерес изисква министър по въпросите на Брекзит да бъде човек, който твърдо вярва в подхода на Мей, а не само неохотно да изпълнява задълженията си.

 

„Общата насока на политиката ще ни постави в най-добрия случай в слаба преговорна позиция, а може би в такава, от която не можем да се измъкнем“, добавя министърът.

 

От своя страна Мей благодари на Дейвис за работата му, както и за приноса му по „някои от най-важните закони от поколения насам“. В официално обръщение тя обяви, че не е съгласна с мнението му за политиката, която правителството е предприела.

Дейвис уточни още, че оставката му влиза в сила незабавно. Министърът обяви решението си след тежки дискусии в резиденцията на Мей, резултатът от които тя трябва да обяви пред депутатите днес.

Британските депутати, които подкрепят Брекзит приветстваха хода на Дейвис, който им дава възможност да засилят натиска над Мей за „твърд“ изход от ЕС.

 

Напускането на Дейвис е сериозен удар за Мей. Британският премиер понася много критики от собствената си Консервативна партия. Остава под въпрос дали правителството ѝ ще се задържи на власт, за да осъществи Брекзит в идните девет месеца. Това е шестата оставка в кабинета на Мей от ноември насам.

Не е известно кой ще наследи Дейвис – сред спряганите имена са външният министър Борис Джонсън, активистът за Брекзит Майкъл Гов и депутатът Джейкъб Рийс-Мог, който е популярен сред евроскептиците в парламента.

Категории Акцент, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio