Наш дипломат прогнозира предсрочни избори в Македония

Наш дипломат прогнозира предсрочни избори в Македония

Окончателното решаване на въпроса с името на Македония ще е след политически сътресения и в Скопие, и в Гърция, прогнозира Боби Бобев

 

Предсрочни избори в Македония и референдум в Гърция са напълно възможни, за да влезе в сила спогодбата между двете държави по въпроса за името на Македония. Това коментира пред ТВ Европа бившият посланик на България в Албания и Косово и експерт по международни отношения на Балканите Боби Бобев. Според него вторият отказ на македонския президент Георге Иванов да подпише договора с Гърция ще доведе до предсрочни парламентарни избори.

Окончателното решаване на въпроса с името на Македония ще е след политически сътресения и в Скопие, и в Гърция, прогнозира още Боби Бобев. След като в петък македонският парламент потвърди ратификацията на договора за името с Гърция, сега вниманието в съсредоточено върху това дали президента Георге Иванов ще подпише договора.

„Него конституцията го задължава да подпише спогодбата, да подпише този закон, и той да бъде публикуван в Държавен вестник. Аз си мисля, че той по всяка вероятност, във фактическо нарушение на конституцията, ще откаже отново да подпише. При това положение аз все повече си мисля, че ще се отиде към предсрочни парламентарни избори, защото това е единственият път, по който тази спогодба може да бъде ратифицирана, да влезе в действие и да бъде променена конституцията, каквито са изискванията на спогодбата.“

Според Бобев македонският премиер Зоран Заев е готов на такава крачка заради победата, която партията му отбеляза на местния вот.

„Там оглушителна победа спечели Зоран Заев – действително нещо невиждано в македонските условия.“

Референдум за името е предвиден в Македония през септември. Напълно е възможно обаче и в Гърция да има допитване по този въпрос.

Коалиционният партньор на Ципрас заяви, че народът трябва да бъде чут, ако не на референдум, то на парламентарни избори.

Според договора, подписан в Преспа, въпросът с името на Македония ще влезе в гръцкия парламент, след като в конституцията на Македония бъдат направени промени. А те трябва да бъдат одобрени с квалифицирано мнозинство, с каквото на този етап Зоран Заев не разполага.

Категории ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio