Масовите уволнения в Турция започнаха предсрочно

Масовите уволнения в Турция започнаха предсрочно

 

Властите в Турция наредиха уволнението на повече от 18 500 държавни служители, включително полицаи, войници и преподаватели, чрез постановление, публикувано днес, предаде AFP.

В рамките на действащия режим на извънредно положение, въведен след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г., се освобождават 18 632 души, заподозрени за връзки с терористични организации и групи, които „действат срещу националната сигурност“.

От Въоръжените сили на Турция си  отиват 6152 души, включително 3077 от сухопътните войски, 1126 от военноморските сили и 1949 от Военновъздушните сили. От службите за сигурност са освободени 8998 служители, 649 от които от жандармерията.

Уволненията засегнаха и Министерството на правосъдието (1051 души), на образованието (658), Дирекцията по вероизповеданията („Дианет“) (240), Министерството на външните работи (38) и държавните университети (199).

Закриват се 12 обществени организации, три вестника и един телевизионен канал, допълва РИА „Новости“.

Това е най-голямата група държавни служители, уволнени в рамките на едно държавно постановление, прието в условията на извънредно положение. По-рано президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заяви, че то може да бъде отменено на 18 юли, когато изтича поредния тримесечен срок на действието му.

Над 110 хил. служители в публичния сектор бяха уволнени от юли 2016 г. досега с подобни постановления във връзка с опита за преврат, който според властите е организиран от мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен. Повече от 77 хил. души бяха арестувани за предполагаеми връзки с Гюлен.

Утре официално Турция ще премине от парламентарна към президентска република, в която Ердоган ще има извънредно големи пълномощия.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio