Румен Христов е избран за председател на СДС

Румен Христов е избран за председател на СДС

 

След тайно гласуване, продължило над 2 часа, Румен Христов бе избран за председател на СДС на заседание на извънредната Национална конференция . За него са гласували 369 делегати, а за опонента му д-р Антон Койчев са преброени 322 бюлетини. Недействителните гласове са 28.

Румен Христов оглави недоволството срещу лидера на СДС Божидар Лукарски, който подаде оставка. До този момент Румен Христов бе зам.-председател на партията.

До оставката на Божидар Лукарски се стигна след заседания на Националния съвет на СДС, на едно от които се стигна до процедурни хватки и игри с кворума. Беше наета охрана, която трябваше да не допуска делегати противници на Лукарски.

Другият претендент д-р Койчев се смяташе за по-вероятния победител, тъй като за него работеше ръководството около Лукарски. В лагера на д-р Койчев е бившият председател на партията и кмет на Карлово Емил Кабаиванов, който пак е кандидат за заместник-председател.

Бъдещето на СДС е разделителна линия на двата лагера в партията. Лукарски и хората му искат да поемат дясноконсервативен курс. Лагерът на Христов настоява за дясно обединение, като сред потенциалните им партньори са ДСБ и други партии от бившия Реформаторски блок. Лукарски смята, че трябва да се направи коалиция с НФСБ на Валери Симеонов. НФСБ се нанесе в знаковата сграда на СДС на „Раковски“, но остави част от помещенията на синята партия.

По-рано пред форума Лукарски отново заговори за „преврат“ срещу себе си. „Новата година ни изненада с опит за преврат по никое време. Част от тези, които ме избраха, решиха, че съм пречка за СДС“, заяви той, цитиран от „Фокус“. „Няма да правя политически анализ защо се стигна до това, не бих подценил интелигентността ви. Не се смятам за безгрешен и жертва. Отчитам, че не успях да бъда толкова близо до местните структури, колкото обещах“, каза още Божидар Лукарски. И отново заяви, че СДС трябва да тръгне в „консервативно-патриотична посока“.

„Искам да върна СДС при неговите корени, да започнем да възраждаме партията“, пък обяви Румен Христов при излагането на визията си. „Освен че изчерпахме дневния си ред от началото, допуснахме много грешки. Преди всичко грешките са свързани със силното его на лидерите на десницата“, заяви той.

Според него пред СДС има три варианта за коалиции. „Първият вариант е идейна коалиция със сродни партии, които са произлезли от СДС. Вторият вариант е конюнктурна коалиция – нашите 70 хил. гласа да ги съберем с други 50 хил. гласа. Тогава вероятно ще търсим партньори, които не са толкова различни от нас, за да прескочим бариерата. Третият вариант е коалиция антистатукво – такава беше коалицията при създаването на СДС“, изброи Христов.

След избора си Христов заяви, че няма да има „лов на вещици“.

Резултатите за зам.-председатели на партията ще бъдат обявени по-късно на сайта на СДС.

Румен Христов е роден на 27 декември 1955г. в Борово, област Русе. Той е магистър и доктор по икономика.

Христов е депутат в 43-то Народно събрание и председател на Парламентарната комисия по земеделие и храни. Член на Ротари клуб – София и президент на клуба за ротарианската 1997 – 1998 г.;

На 21-та Национална конференция през 2013г. е избран от делегатите за зам. – председател на синята партия. Кандидат за президент, издигнат от Съюз на десните сили за президентски избори 2011г.

Румен Христов беше кандидат за президент, издигнат от СДС за президентски избори през 2011 г.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio