Китайският премиер обеща Пекин да уважава правилата на Европейския съюз

Китайският премиер обеща Пекин да уважава правилата на Европейския съюз

Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай договориха Борисов и Къцян

 

Създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China) договориха министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян по време на Седмата среща на върха между страните от Централна и Източна Европа и Китай „16+1“, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

„Страните от „16+1“ трябва заедно да направят послание за отвореност. Говорихме вече няколко пъти с премиера Борисов, че трябва да проучим правилата и законите на ЕС и на държавите членки“, заяви Ли Къцян.

Според него по този начин инвеститорите и предприятията ще знаят какви правила трябва да следват и какви рискове да избягват.

„Така нашите проекти за сътрудничество могат да се развиват по-бързо и по по-зрял начин. Предложихме да се създаде център за глобално партньорство и сътрудничество, в контекста на глобализацията държавите от 16+1 ще проучат как нашето сътрудничество може да отговаря на правилата на ЕС“, допълни още председателят на Държавния съвет на Китай.

Ли Къцян посочи също, че съвместните проекти за сътрудничество ще получат много силен напредък, а китайските предприемачи ще имат много по-голям стимул да инвестират в ЕС.

„Искам да помоля премиера Борисов да поеме водещата роля и да види как може да се създаде такъв център, а Китай ще бъде спонсорът на такъв център“, подчерта китайският премиер.

Българският премиер Бойко Борисов каза, че бъдещият център ще подпомогне навлизането на китайски компании, участието им в търгове и процедури в рамките на ЕС, за да не стига до наказателни процедури и провалени сделки.

Китай иска да се съобразява с правилата на Европейския съюз за прозрачност и обществени поръчки, докато развива бизнес отношенията си с Централна и Източна Европа, а успехът на региона е важен за един „отворен и проспериращ ЕС.“

На форума присъстват повечето премиери от Централна и Източна Европа. В София обаче не дойдоха премиерите на Литва и Полша – първата е представена на ниво финансов министър (Вилиус Шапока), а втората от министъра на образованието и науката Ярослав Говин.

Поканени са и наблюдатели от Германия, Франция, Европейския съюз и Европейската банка за възстановяване и развитие.

„Бихме искали да видим отворен и проспериращ ЕС и интеграция в цяла Европа, защото „това е в интереса на Европа и Китай… когато (Европа) има по-силни позиции и по-силен съюз, вярваме, че другите власти ще искат по-силна синергия в по-силен свят и ще насърчават международните оотношения в по-свободна търговия и икономика,“ каза още Ли. „Сътрудничеството ни и „по-добрите и по-близки отношения на определено ниво“ са от полза на Европа, а в по-голям контекст и на целия свят.“.

В приветствията си Ли заговори за темите, които притесняват Европа в китайския подход към бизнеса в региона (без да ги обозначава като такива).

Критиците на китайския подход към бизнеса в Източна Европа и най-вече в страните, които все още не са част от ЕС, твърдят, че китайските компании не се съобразяват с правилата за обществени поръчки и търсят договаряне с властите на най-високо ниво, за да гарантират участието си в големи проекти.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio