Вучич няма право да участва в Балканската четворка

Вучич няма право да участва в Балканската четворка

Президентът на Сърбия е узурпирал цялата власт, смятат известни юристи от западната ни съседка

В пълно нарушение на конституцията и работата на държавните институции сръбският президент Александър Вучич участва през няколко месеца в срещи на т.нар. „Балканска четворка“ заедно с премиерите на България, Гърция и Румъния.

Това пише авторитетното белградско издание „Данас“, цитирано от БГНЕС. От кабинета на премиера Ана Бърнабич са отказали да отговорят на въпросите на изданието, защо президентът, а не министър-председателят, участва на тези срещи, които са на премиерско ниво.

„Този човек, от позицията си на президент, всеки ден нарушава конституцията чрез изземването на пълномощията на други държавни институции“, казва пред „Данас“ лидерът на Движението на свободните граждани Саша Янкович.

„Диктатурата, която той въведе, вече не крие, че той подчинява всички държавни органи на своята власт. Отива непоканен на срещи, където други държавни ръководители решават за съдбата на региона, но той няма способностите да изпълнява държавническа работа. Той използва тези среща, за да клевети и обижда политическите си опоненти. След това се укрива като мишка зад имунитета си, с който той и останалите злоупотребяват. Вучич е срам и нещастие за Сърбия“, каза още Янкович.

„Вучич узурпира редица институции, в случая на премиера. Той непрекъснато нарушава конституцията. По този начин през последните 6 години той превърна европейска Сърбия в една деспотична и ориенталска държава. Но с участието си на международни срещи за премиери Вучич унижава и е срам за международната роля на Сърбия“, смята проф. Боян Пайтич от правния факултет в Нови Сад, който е и бивш лидер на Демократическата партия.

„Сърбия няма парламент, няма правителство, няма премиер, няма независима съдебна власт и прокуратура. В Сърбия има авторитарен режим, който си присвоява всички държавни функции, унищожавайки институциите и който иска да се превърне в султан“, казва от своя страна известният юрист Константин Самофалов.

В края на публикацията „Данас“ изрежда срещите на т.нар. „Балканска четворка“, на която Вучич участва нелегитимно:

Във Варна на 3 октомври 2017г.

В Белград на 9 декември 2017 г.

В Букурещ на 24 април 2018г.

В Солун на 4 юли 2018 г.

На тези срещи участват само премиерите на България, Гърция и Румъния.

Снимка: БГНЕС

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio